Mulgi kapsad

Tuntud Viljandimaa ehk mulgi roog hapukapsastest, sealihast ja kruupidest. (NB! "mulgikapsad" vs "Mulgi kapsad"). 

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
2-3 tundi
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg hapukapsast

0.5-1 kg pekisemat läbikasvanud sealiha (nt seakülg või kaelakarbonaad)

100-150 g odrakruupe või odratangu

5-6 dl vett

1 tl soola

soovi korral suhkrut

Valmistamine

Pane pooled kapsad keedunõusse või ahjupotti. Lisa ampsusuurusteks tükkideks lõigatud sealiha ja pestud kruubid või tangud ning peale ülejäänud kapsad. Kihtide vahele puista soola ja veidi suhkrut, kui kapsad hapumat sorti on. Lisa niipalju vett (umbes 5-6 dl), et toiduained oleksid napilt veega kaetud. 

Kata pott kaanega ning hauta tasasel tulel umbes 2-3 tundi, kuni kapsad, kruubid ja sealiha on pehmed. Segada pole vaja!

Valmis roog maitsesta vajadusel veel soola-suhkruga parajaks.

Kui valmistad roa ahjupotis, siis arvesta umbes 2-3 tundi 180-kraadises ahjus. Päris lõpus võid potikaane eemaldada, et roog veidi jumet saaks.

Kõrvale paku keedetud või ahjus küpsetatud kartuleid

Nipid ja soovitused:

  • Mina kasutan terveid kruupe - jäävad hamba all mõnusamad, kui tangud.
  • Hapukapsast on parim Uus-Kongo talu oma.

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

hexy
postitatud 22.05.2010 14:36

Ma pole kruupide sõber, aga need kapsad maitsesid mulle küll, natuke vähem kruupe paneks vast.

Dee
postitatud 25.11.2008 20:32

Pole nii pikka aega seda toitu teinud... Lausa keele viis alla!

Piret
postitatud 12.11.2012 22:35

Vaga maitsev tulemus oli. Laspsele ka meeldis, ja see on meie peres oluline!

Leida
postitatud 25.12.2012 16:47

väga maitsvat tulid. teen neid nüüd väga tihti

Kalla
postitatud 20.11.2015 00:53

Kas retseptis liiga palju odakruupe pole? Tegin ka ja mul oli 2kg kapsast ja kodus oli vaid 200g odakruupe alles ja lisasin selle kapsale ning lõpuks oli kruup kruupis kinni isegi 2 kg kapsa kohta.

Pille
postitatud 03.10.2016 09:52

Üks lemmikumaid talviseid roogi! Ajatu klassika :)


postitatud 12.01.2017 15:03

Tõesti,ajatu klassika!Meil täna menüüs:)

Madis
postitatud 10.09.2018 20:29

Panin kogu kupatuse malm potti ja tasasele tulele. Elnevalt on liha ja kruubid enamvähem valmis.

Onu
postitatud 21.11.2018 11:50

Proovisin karbonaadi asemel seasaba ja tuli tunduvalt maitsvam.

svetlana
postitatud 29.12.2018 12:37

mina tegin vaga maitsev

Ma ise
postitatud 27.02.2022 10:32

No proovin

Merlin Arula
postitatud 02.10.2020 09:47

Minu lemmik retsept on see. Väga lihtne ja väga hea on!

New
postitatud 12.12.2020 22:04

See tuli nii hea välja, et laps sõi kaks portsu ära :) Aitäh autorile, teen veel kindlasti!

Olivia Saask
postitatud 28.11.2021 09:51

Üks hea toit külmal päeval! Eile just lõpetasin, aga sügavkülmas veel, kui isu tuleb!

Klarika
postitatud 02.12.2023 23:34

Täna just tegin mulgikapsaid. Vedelikuks kasutasin rukkiõlut, mitte vett ja tulemus meeldib.

Helen
postitatud 21.02.2024 13:09

Oo, mis huvitav idee. Ka minul läksid just enda hapendatud hapukapsad, liha, kruubid ahju. Järgmine kord proovin kindlasti õllega.

Ago T.
postitatud 03.12.2023 10:32

Terve tööpäeva isutas mulgikapsaste järgi. Egast midagi, peale tööd poest läbi, liha ja hapukapsad korvi ja koju hautama. Nüüd on pikaks ajaks mure murtud. Osa sai kohe, otse potist ära söödud ja osa läks kuumalt purki :)

Gerda V.
postitatud 25.02.2024 10:47

Esimest korda tegin ja kui öeldakse, et esimene pidi aiataha minema, siis ma kardan, et järgmised ei tule just nii head välja kui esimesel korral. AGA, üks aps ikkagi juhtus ja ma ei tea kas see on suur aps või mitte, aga mul läks potti topelt kogus kruupe. Maitse tuli väga hea, aga jahh.... need kruubid.