Fava on Santorini saarel kasvav tilluke hernes, aga retseptis võib kasutada tavalisi kollaseid poolitatud kuivatatud herneid või siis punaseid läätsi.
Süüakse leivakõrvaseks või niisama aedviljakangide dippimiseks. Fava võib päev-paar enne serveerimist valmis teha. Seistes fava pakseneb, seetõttu tuleb enne serveerimist veidi oliivõli või keedetud vett lisada ja hoolega õhuliseks kloppida.
Loputa kuivatatud kollased herned vees, pane potti, kata kahekordse koguse külma veega ning kuumuta keemiseni. Koori keetmisel tekkiv vaht. Lisa terved sibulad, loorberilehed, veidi soola ja pool oliiviõlist. Keeda tasasel tulel 40-60 minutit, kuni herned on pehmenenud ja pudruks keenud. Eemalda sibulad ja loorberilehed.
Hõõru herned läbi sõela või püreesta sauseguriga. Lisa ülejäänud oliiviõli, maitsesta sidrunimahla ja soolaga. Sega läbi, kaunista peterselli, sibularataste ja/või kapparitega ja serveeri.
Santorini hernepüree (Fava)
Fava on Santorini saarel kasvav tilluke hernes, aga retseptis võib kasutada tavalisi kollaseid poolitatud kuivatatud herneid või siis punaseid läätsi.
Süüakse leivakõrvaseks või niisama aedviljakangide dippimiseks. Fava võib päev-paar enne serveerimist valmis teha. Seistes fava pakseneb, seetõttu tuleb enne serveerimist veidi oliivõli või keedetud vett lisada ja hoolega õhuliseks kloppida.