Sidruni-beseetort e. sidrunibrita

Muredal põhjal on sidrunikreemikiht, kõige peal mandlilaastudega kaunistatud beseekiht.

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

100 g toasooja võid

5 munakollast

4 sl piima

2 tl küpsetuspulbrit

125 g suhkrut

120 g nisujahu

Beseekiht:

5 munavalget

200 g suhkrut

50 g mandlilaaste

Sidrunikreem:

3 dl 35% rõõska koort

3 dl sidrunivõiet (lemon curd)

Valmistamine

Vahusta või suhkruga heledaks vahuks. Lisa ükshaaval vahustades munakollased. Sega juurde piim. Sõelu juurde jahu ja küpsetuspulber.

Vahusta munavalged poole suhkruga tugevaks vahuks. Lisa ülejäänud suhkur ning vahusta läikivaks.

Jaota tainas küpsetuspaberiga kaetud 30x40 cm ahjuplaadile. Määri peale munavalgetainas, puista peale mandlilaastud. Küpseta 150kraadise ahju allosas umbes 30 minutit.

Lase koogil jahtuda, siis lõika pooleks. Vahusta rõõsk koor, lisa sidrunivõie ja sega läbi. Määri saadud sidrunikreem tordikihtide vahele.

Tee ise:

Idee on rootsi ajakirjast Arla Köket (2/2006, Citron- och marängtårta). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina

LISA KOMMENTAAR

eva
postitatud 18.10.2008 18:33

see on hea ja maitsev,soovitn seda koigile ja v2ga lihtne teha.

sirliiz
postitatud 05.06.2010 20:37

Väga mõnus kook, magus ja õrnalt hapukas samaaegselt.

Merka
postitatud 07.07.2010 11:11

See hapukas-magus sidrunitort on põhimõttleliselt nagu brita kook. Suvel lähevad sellised mahlased rabeda beseega tordid eriti hästi peale! Inglise sidrunivõie ehk lemon curd on nii hea, et on oht see enne koogi peale jõudmist ära süüa;)

Martiina
postitatud 09.04.2017 13:14

Väga mõnus. Meile meeldis, kui oli natuke sidrunisem tort, seega kaunistasime puhta sidrunivõidega - sobis imehästi!

Pille
postitatud 09.04.2017 13:48

Kiilike saatis kunagi sellise foto:

kats
postitatud 19.04.2017 17:04

ma ei tea, mul läks kõik nässu :D </br>munad ei läinud vahtu ja põhi ei küpsenud ära :(

Pille
postitatud 21.04.2017 09:00

Kats, munavalged ei lähe vahtu, kui vahustamiskausis või vispli küljes on natukenegi mingit rasva/õli (ehk kui kauss pole piinlikult puhas) või kui munavalgete hulka satub kasvõi tilgake munakollast (=rasv). Põhja mitteküpsemises saab ilmselt süüdistada ahju - ju oli temperatuur ettenähtust siiski madalam, kuigi näidik võis õiget temperatuuri kuvada.

Mari
postitatud 27.10.2017 20:22

Plaanin homme seda proovida, aga olen veidi segaduses: kirjas on, et pärast jahtumist tuleb kook poolitada. Kas ma saan õigesti aru, et taigen on määritud ümmarguselt ahjuplaadile, besee selle peale, ja pärast lõikad laiuti kaheks kihiks? Kas taignapoolelt või pigem taigna ja besee vahelt?

Pille
postitatud 28.10.2017 19:54

Mari, vabandused, ei jõudnud eile vastata. Tegelikult tuleks teha 20x30 cm plaadi peal ja lõigata hiljem kaheks väiksemaks ristkülikuks (mitte kaheks kihiks!). Kui teed ümmarguse koogi, siis küpseta topeltportsjon ehk siis kaks eraldi kooki ja hiljem tõsta üksteise peale.

helenv
postitatud 22.11.2019 08:34

Kas need taignaosad võib ka juba eelmine päev valmis küpsetada või pole see hea mõte?

Pille
postitatud 23.11.2019 09:54

Võib küll, aga hoia pigem jahedas ja kindlasti kuivas kohas. Niiskes hoiuruumis muutuvad põhjad nätskeks!