100 g toasooja võid
4 sl piima
2 tl küpsetuspulbrit
125 g suhkrut
120 g nisujahu
Beseekiht:200 g suhkrut
50 g mandlilaaste
Sidrunikreem:3 dl 35% rõõska koort
3 dl sidrunivõiet (lemon curd)
Vahusta või suhkruga heledaks vahuks. Lisa ükshaaval vahustades munakollased. Sega juurde piim. Sõelu juurde jahu ja küpsetuspulber.
Vahusta munavalged poole suhkruga tugevaks vahuks. Lisa ülejäänud suhkur ning vahusta läikivaks.
Jaota tainas küpsetuspaberiga kaetud 30x40 cm ahjuplaadile. Määri peale munavalgetainas, puista peale mandlilaastud. Küpseta 150kraadise ahju allosas umbes 30 minutit.
Lase koogil jahtuda, siis lõika pooleks. Vahusta rõõsk koor, lisa sidrunivõie ja sega läbi. Määri saadud sidrunikreem tordikihtide vahele.
Idee on rootsi ajakirjast Arla Köket (2/2006, Citron- och marängtårta). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina.
see on hea ja maitsev,soovitn seda koigile ja v2ga lihtne teha.
Väga mõnus kook, magus ja õrnalt hapukas samaaegselt.
See hapukas-magus sidrunitort on põhimõttleliselt nagu brita kook. Suvel lähevad sellised mahlased rabeda beseega tordid eriti hästi peale! Inglise sidrunivõie ehk lemon curd on nii hea, et on oht see enne koogi peale jõudmist ära süüa;)
Väga mõnus. Meile meeldis, kui oli natuke sidrunisem tort, seega kaunistasime puhta sidrunivõidega - sobis imehästi!
Kiilike saatis kunagi sellise foto:
ma ei tea, mul läks kõik nässu :D </br>munad ei läinud vahtu ja põhi ei küpsenud ära :(
Kats, munavalged ei lähe vahtu, kui vahustamiskausis või vispli küljes on natukenegi mingit rasva/õli (ehk kui kauss pole piinlikult puhas) või kui munavalgete hulka satub kasvõi tilgake munakollast (=rasv). Põhja mitteküpsemises saab ilmselt süüdistada ahju - ju oli temperatuur ettenähtust siiski madalam, kuigi näidik võis õiget temperatuuri kuvada.
Plaanin homme seda proovida, aga olen veidi segaduses: kirjas on, et pärast jahtumist tuleb kook poolitada. Kas ma saan õigesti aru, et taigen on määritud ümmarguselt ahjuplaadile, besee selle peale, ja pärast lõikad laiuti kaheks kihiks? Kas taignapoolelt või pigem taigna ja besee vahelt?
Mari, vabandused, ei jõudnud eile vastata. Tegelikult tuleks teha 20x30 cm plaadi peal ja lõigata hiljem kaheks väiksemaks ristkülikuks (mitte kaheks kihiks!). Kui teed ümmarguse koogi, siis küpseta topeltportsjon ehk siis kaks eraldi kooki ja hiljem tõsta üksteise peale.
Kas need taignaosad võib ka juba eelmine päev valmis küpsetada või pole see hea mõte?
Võib küll, aga hoia pigem jahedas ja kindlasti kuivas kohas. Niiskes hoiuruumis muutuvad põhjad nätskeks!
Sidruni-beseetort e. sidrunibrita
Muredal põhjal on sidrunikreemikiht, kõige peal mandlilaastudega kaunistatud beseekiht.