60 g toasooja võid
250 g peenikest suhkrut
1 apelsini või sidruni riivitud koor
2 muna
400 g nisujahu
1.5 tl küpsetuspulbrit
näputäis soola
150 g koorimata terveid mandleid
3 sl Vin Santo veini
Hõõru või ja suhkur puulusikaga ühtlaseks, lisa sidruni- või apelsinikoor ning munad, klopi hoolega läbi. Sõelu juurde jahu, küpsetuspulber ja sool, sega juurde terved mandlid ning dessertvein.
Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Puista töölauale veidi jahu ning vormi tainast jahuste käte abil 3 piklikku pätsi, umbes 3 cm kõrged ja 5 cm laiad. Tõsta tainapätsid küpsetusplaadile (klõpsa fotol!), jättes piisavalt ruumi pätside vahele, kuna need vajuvad küpsedes veidi laiali.
Küpseta 180kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni pätsid on läbi küpsenud ja pealt kuldsed.
Võta küpsetusplaat ahjust välja ning lõika veel soojad pätsid terava noaga 2 cm laiusteks tükkideks (proovi noaga n-ö mitte "saagida").
Tõsta saadud küpsised ettevaatlikult uuesti küpsetusplaadile ning pane taas 5-10 minutiks ahju.
Valmis küpsised on keskelt kreemikaskuldsed ning servadest kuldpruunid.
Retsept mugandatud Tessa Kirose raamatust "Twelve". PIldi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse.
Meie pere uus hitt! Ilma nendeta ei saa enam läbi. Hea külla kaasa võtta ja niisama kohvi kõrvale krõbistada. Dessertveini asendan osaliselt värskeltpressitud apelsinimahlaga ja lisan ka spl mett. Plaanin neid kuhjaga ka jõuludeks teha, võib-olla maitseks pühadevürtse! Nämm!
Küpsised olid tõeliselt maitsvad ja mõnusalt krõbedad, ma peaaegu terve päeva neist ainult toitusingi. Plaan see roseepipra ja ingveriga variant ka järgi proovida.
Mõtlesin sel aastal sõpradele jõuludeks küpsiseid teha ja olen seda retsepti juba ammu piilunud. Nii juhtuski,et eile õhtul kell 10 kolasin kappides ja oma suureks üllatuseks avastasin, et mul on kõik vajalik kodus olemas :D. Ja katsetasin kohe ära. Minu meelest on väga head küpsised. Mõnusad magusad ja muredad. Tee või piima kõrvale eriti head. Ning mandline välimus on ka väga ahvatlev :). Suhkurt panin veidi vähem ja dessertveini asemel kasutasin apelsinimahla.
Ülihead!! Kasutasin dessertveini asemel Amaretto likööri ja siiski väga maitsvad tulid!!
Neid süüakse Vino Santosse kastetuna, ei pea hakkama hambaid murdma...
Hedvig, aga see soovitus on ju sissejuhatuses täitsa olemas - kasta Vin Santo või kohvi sisse? :)
Mandliküpsised 'cantuccini'
Itaalia köögist pärit mõnusad mandliküpsised.
Cantuccini küpsised säilivad õhukindlas karbis kuni paar nädalat. Serveeri kohvi kõrvale või klaasikese Vin Santo dessertveiniga.