150 g külma võid
240 g nisujahu (u 4 dl)
45 g suhkrut (u 0,5 dl)
3-4 sl külma vett
Määrimiseks:1 väike muna
Täidis:10-14 suurt ploomi
3 sl võid
1 tl kaneeli
2 sl kartulitärklist või maisitärklist
1 dl fariinsuhkrut või kookospalmisuhkrut
Haki või väiksemateks tükkideks. Sega köögikombainis jahu ja suhkur, lisa vähehaaval võitükikesed ja sega, kuni saad ühtlaselt puruse segu. Lisa vesi ning sega tainas kiiresti ühtlaseks.
Keera tainas toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi tahenema.
Pese ploomid, poolita, eemalda kivid.
Jaota tainas kaheks tükiks - üks veidi suurem (ca 300 g), teine väiksem (ca 180 g). Rulli suurem tainatükk ümmarguseks kettaks. Tõsta tainaketas u 24 cm läbimõõduga pirukavormi. Torgi põhi kergelt auguliseks, määri pealt kergelt klopitud munavalgega (siis ei tee täidis põhja liiga vesiseks).
Laota ploomipoolikud vormi. Sega tärklis, suhkur ja kaneel omavahel, puista ploomidele. Aseta peale võitükikesed.
Nüüd võid rullida teise tainatüki ümmarguseks kettaks või rullida peenikesteks ribadeks ning põimida koogi peale. Määri pirukas pealt munakollasega.
Küpseta 175kraadises ahjus 40-45 minutit.
Mahe ja õhuline pirukas ja muidugi maitsev. Soovitan!
Väga maitsev kook! Küpsetasin küll veidi kauem, 50-55 min, põhi jäi parajalt mure ja küps. Ploomid olid aga hapukamad, seega võib fariinsuhkrut julgelt rohkem panna.
Tere! Mu sõbranna tegi selle retsepti järgi ja tulemuseks oli pigem kõva ja veidi niiske põhi (ja küljed), minul jäi see osa hästi mure ja jahuse olekuga. Panin kogused justkui retsepti järgi. Millele peaksin teine kord tähelepanu pöörama, et kook teine kord paremini välja tuleks?
Ploomipirukas
Väga maitsev ploomipirukas! Fotol olev pirukas tehti väärisploomidest "Oullinsi renklood".