Pommupüree kreeka pähklitega (Makedonitiki Melitzanosalata)

Põhja-Kreekas Makedoonias populaarne melitzanosalata meenutab Aaabiamaade baba ganoush dipikastet - see on Ottomani-aegne pärandus (fotol keskmine). 

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2 suurt pommut e. baklažaani

50 g kreeka pähkleid

1 hakitud sibul

2 küüslauguküünt

peotäis talisibulavarsi ja koriandrilehti

5 sl külmpressitud oliiviõli

1-2 sl sidrunimahla või 1-2 sl punase veini äädikat

soola ja soovi korral veidi suhkrut

Valmistamine

Pane terve pommu ahjuplaadile. Küpseta 220-kraadises ahjus kuni tund aega, kuni pommu on pehme ja pommukest "kortsu" tõmmanud. Võta pommu ahjust välja, lase veidi jahtuda. 

Samal ajal pane küüslauk, kreeka pähklid ja 2 sl oliiviõli köögikombaini ning püreesta pastaks. 

Eemalda pommult varrejupp ning lõika vili pikuti pooleks. Kaabi lusika abil viljaliha välja. Lisa pommu viljaliha vähehaaval köögikombainis olevale pastale, töötle jaokaupa püreeks. Maitsesta sidrunimahla, äädika ja ülejäänud oliiviõliga, püreesta kõik ühtlaseks (ent mitte liiga peenekoeliseks!)  Maitsesta soolaga, soovi korral lisa ka veidi suhkrut. 

Kreekas dipitakse melitzanosalata kastmesse taluleiba, aga hästi sobib ka pita-leib. 

Loe veel:

NB! Retsept ilmus ka raamatus "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" (Varrak, 2013), foto tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR