200 g õli või lambarasva
400 g rasvast lambaliha
200-300 g porgandit
150-200 g sibulat
4-6 dl riisi
2 tl soola
1 tl musta pipart
vett
Lõika lambaliha väiksemateks tükkideks ja prae väikeses (malm)pajas hästi kuumas rasvas. Pärast seda lisa peenteks ribadeks lõigatud sibulad ja porgandid ning prae koos lambalihaga. Seejärel vala lambalihale 4 klaasi vett, lisa soola, pipart ja lase keema minna.
Pese riis hoolikalt, vahetades 3-4 korda vett. Pane liha juurde potti ja suru pealt ühetasaseks. Kui vesi ära keeb, tee lusika või pulgaga riisi sisse mõned uuristused kuni poti põhjani. Vala igasse uuristusse 1-2 sl vett. Kata pott tihedalt kaanega ja jäta 25-30 minutiks eriti nõrgale tulele.
Laualeandmisel tõsta pilaff kuhjana vaagnale, aseta sellele lambalihatükid ja puista peale peenteks ribadeks lõigatud toorest sibulat.
Retsept on raamatust "Raamat maitsvast ja tervislikust toidust" 1955
Kuhja otsa pannakse plovis sees hautatud terve kyyslauk. </br>Iga regioonis on oma valmistusviis. Oluline koostisosa on spetsiaalne plovi porgand (kollane) ja nimelt kurdjukki rasv (see on lamba tagumikurasv), ja plovi hernes. Pulma plovisse pannakse kah kishmishshi rosinaid. Eriline plovi liik on nn neljapaeva plov mille valmistamisel kasutatakse erilisi maitsetaimi, rikkam rahvas kasutab kah naturaalset oopiumi.</br> Seda plovi valmistavad ainult naised, pruugivad seda toitu yldjoones mehed. See on perekonnkohustuse paeva plov, kui mees jaetab oma "kohustuse"; tegemata, siis reedehommik on raskem kui pohmeluse hommik. Tihti peale plovi syyakse kell 6 hommikul, see on ainult meeste yritus, naised voivad valmistada, aga plovi pruugivad ainult mehed. Plovi juurde ei tohi juua kylma jooki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!</br> Sellel kombel moslemit oma vaenlasi saadavad teise ilma.</br> Plov valmistatakse looduslikul soojusallikal. </br>
Eesti keeles öeldakse pilaff. Plov on vene keeles.
Hobuselihaga tuleb parem...
Pilaff on kesk-aasia roog, Usbeki pilaff on kuulsaim, kuid ka kasahhid, kirgiisid, tadzikid teevad palju seda rooga. Eriti tadzikkide pilaff sisaldab rohkem vyrtse. Pilaffi tehakse yldiselt lamba, hobuse voi veise lihast.. liharasvaga (sala vene k.) praetakse alustuseks liha, siis sibul ja porgand. Seejärel vesi.. riis peab olema läbipaistev, terve kyyslauk uputatakse riisi sisse, söögi valmides voetakse ära. Maitsetaimed.. on erinevad... timjam (köömned), curry, kurkum, koriander, paprika jne.. Parimat kokkamist :)
Usbeki pilaff
Usbeki pilaff e. palov lambaliha, porgandite ja sibulaga.