Puhastatud ja pestud küülik või jänes hõõru soolaga ja lõika portsjontükkideks. Prae rasvas ümberringi pruuniks, pane siis hautamisnõusse ja lisa veidi vett. Hauta kaanega kaetult pliidil või praeahjus. Pool tundi hiljem lisa loorberileht ja purustatud kadakamarjad.
Kastme valmistamiseks lõika maitseviljad peenteks ribadeks ja kuumuta võis. Lisa jahu, lase kergelt pruunistuda. Kalla juurde vedelik (kui hautamisleent on küllalt, siis rohkem vett ei lisata) ja keeda läbi. Maitsesta teravaks. Liha tõsta kastmesse ja keeda üheskoos läbi. Suvaliselt lisa hapukoort.
Lisandiks: praetud või keedetud kartulid, hautatud aedviljad ja magus salat (pohla-, jõhvika-, õunasalat).
Salme Masso retsept ilmus ajakirjas Nõukogude Naine 12/1982. Pildi tegi ZOOZI.
Tegin küll väikeste mugandustega, aga tulemus oli nii hea, et julgen seda retsepti küll soovitada. Hautasin ahjus õige pikka aega nii enne kui pärast kastmejuurviljade lisamist.
Küülik või jänes piprakastmes
Salme Masso retsept.