Jõulusai

Rikkalikult rosinate ja martsipaniga maitsestatud pärmitainasai.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

25 g värsket pärmi või pakike kuivpärmi

1 dl suhkrut

2 dl piima

100 g võid

6 dl nisujahu

1 tl riivitud sidrunikoort

50 g mandlilaaste

250 g pehmeid rosinaid

Täidis:

25 g pehmet võid

150 g martsipani

Määrimiseks:

1 muna

Valmistamine

Valmista eelkergitusega pärmitainas: lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa suhkur ja 2 dl jahu. Pane tainajuuretis sooja kohta, kuni see hakkab mullitama.
Sega juurde ülejäänud jahu, pehme või, riivitud sidrunikoor, mandlilaastud ja rosinad. Sõtku hoolega läbi, kata rätikuga ning lase uuesti soojas kerkida.
Rulli tainas ahjupanni suuruseks plaadiks ning tõsta ahjuplaadile. Määri tainale õhuke kiht võid.
Jaga mandlimass pooleks ning veereta mõlemad tükid tainaplaadi pikkusteks kangideks, rulli need veidi lamedamaks.
Pane üks mandlimassiriba tainaplaadi keskjoonele, keera tainaplaadi üks külg selle peale.
Pane teine mandlimassiriba esimese peale keeratud tainale ja keera tainaplaadi teine külg selle peale (kaks mandlimassiriba jäävad nüüd kohakuti, tainakihtide vahele).
Kata sai rätikuga ja lase soojas kerkida.
Klopi muna lahti ja määri sai sellega üle.
Küpseta 200kraadises ahjus alumisel restil pool tundi.

Retsept on ajakirjast Kodu & Aed (detsember 2004), pildi tegi IIRIS.

LISA KOMMENTAAR

liilia
postitatud 19.12.2010 19:56

väga magus ja hea sai.