Jõulune pähkli-puuviljaleib

2 ilusat ja maitsvat leivapätsi jõululauale.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

5 dl vett või piima

2 pakki kuivpärmi (à 11 g)

2 tl soola

150 g kooritud terveid sarapuupähkleid

125 g kuivatatud datleid

125 g kuivatatud aprikoose

10 dl nisujahu

Määrimiseks:

vahtrasiirupit

Valmistamine

Lõika datlid ja aprikoosid kääridega väikesteks tükkideks.
Soojenda vesi 42°C. Lisa sool ja vähese jahuga segatud kuivpärm. Lisa kuivatatd datlid ja aprikoosid ning pähklid.
Sega ja sõtku vähehaaval juurde ülejäänud jahu. Sõtkumise lõppfaasis lisa õli. Tainas peab olema üsna pehme.
Lase 20-30 minutit kaetult soojas kohas kerkida.
Kummuta tainas jahusele lauale, sõtku suuremad õhumullid välja ning jaota tainas kaheks.
Vormi kumbki tainaports pätsiks, tõsta võitatud leivavormidesse. Kata köögirätikuga ning lase tuulevaikses kohas umbes pool tundi kerkida.
Küpseta 200-kraadise ahju allosas umbes 25 minutit.
Kummuta leivad vormist välja ning pintselda pealt vahtrasiirupiga (annab leibadele ilusa läike).

Soome K-Marketi retsept (Joulun pähkinä-hedelmäleipä)

LISA KOMMENTAAR