200 g toasooja magedat võid
2 dl suhkrut
3 suurt muna
1 apelsini riivitud koor ja 0,5 dl pressitud mahla
4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 g kuivatatud jõhvikaid
Hõõru toasoe või suhkruga kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval munad, kogu aeg tugevalt kloppides. Lisa apelsinimahl ja riivitud koor.
Sega küpsetuspulber nisujahu hulka. Vala neljandik jahusegust kuivatatud jõhvikatele ja keera neid jahus ringi. Lisa tainale esmalt jahu ja seejärel jahused kuivatatud jõhvikad.
Kalla tainas võitatud ja riivsaiaga üle puistatud 1,5-liitrisesse ümmargusse vormi (tainas on üsna paks, nii et pead lusikaga kaasa aitama).
Küpseta 175-kraadises ahjus umbes tund aega, kuni keeksi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.
Lase keeksil algus vormis jahtuda, siis kummuta serveerimisalusele.
kena lihtne teha, mahlane, ja järgmisel päeval maitses tõesti hea, söödi ja kiideti. kuulub kordamisele ja retsepti küsiti kah:)
See apelsinikeeks isutas juba jõulust saati ning kuna vahepeal sai liig palju söödud igasugu hõrgutisi ja nüüd oli natuke juba vahe sisse jäänud, otsustasin nüüd ära proovida. Natuke muutsin seda retsepti. Vähendasin nimelt või kogust poole võrra ja asendasin selle hapukoorega, samuti Pille soovituse järgi siin Nami-Nami foorumis. Et poleks nii rammus ja nii. Ja tõesti, maitse ei kannatanud, keeks jäi mõnus mahlane ja pudisev, nagu üks korralik keeks olema peab. Ja loomulikult maitses see paremini järgmisel päeval ja veel paremini ülejärgmisel päeval.. Muide, eriti meeldib mulle veel, et ta niimoodi pealt lõhki küpseb.
Keeks tuli minu jaoks veidike kuiv, kuid muidu polnud viga. Jõhvikad asendasin kirssidega.
Apelsinikeeks kuivatatud jõhvikatega
Apelsinimaitselisele keeksile lisavad põnevust kuivatatud jõhvikad.
Enne viiludeks lõikamist lase apelsinikeeksil vähemalt ööpäev seista, siis muutub keeks mahlasemaks. Mässi keeks seismise ajaks nt fooliumisse - siis ei muutu see pealt kõvaks.