Pärsia juveeliriis

Sellele uhkele Pärsia riisiroale (javaher polow) lisatud pähklid, marjad ja kuivatatud puuviljad näevad välja nagu juveelid, sellest ka roa nimi. Riisiroa valmistamine kahes jaos on Pärsias üsna tüüpiline. Esmalt riis eelkeedetakse, siis hautatakse valmis. Just teises etapis tekib riisile kuulus tahdig ehk krõbe koorik, mida uhkusega külalistele serveeritakse. 

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

2 apelsini

500 g valget basmatiriisi

2 sl sidrunimahla

soola

purustatud musta pipart

1 sl õli

0.5 tl jahvatatud koriandriseemneid

2 tk kooritud ja õhukeselt viilutatud kartulit

100 g kooritud mandleid

100 g kooritud pistaatsiapähkleid

50 g hakitud kuivatatud ploome

Valmistamine

Esmalt tuleb riis ette valmistada. Pese riis hoolikalt jooksva vee all sõelal puhtaks – vesi peab selgeks jääma (kui eelistad kausis pesta, siis vaheta vett 5–6 korda). Pane riis koos sooja vee ning 1 sl soolaga kaussi, lase 30 minutit tõmmata. Sega aeg-ajalt. Siis kurna riis korralikult.

Pane 1,25 l vett potti, lisa 1 sl soola ja kuumuta keemiseni. Lisa riis, siis kuumuta uuesti keemiseni. Keeda tugeval tulel 3 minutit. Ära enam riisi sega!

Võta pott tulelt, kalla riis sõelale ja loputa leige veega. Nõruta ja tõsta kõrvale.

Pane korindid, kuivatatud jõhvikad ning kukerpuumarjad kolme erineva väikese kausi sisse, kalla peale kuum vesi ja lase 10–15 minutit paisuda. Nõruta ja tõsta köögipaberile tahenema. Siis pane igaühest supilusikatäis kaunistuseks kõrvale. Samuti pane kõrvale lusikatäis mandlilaaste ja pistaatsiapähkleid. Sega allesjäänud korindid, jõhvikad, kukerpuumarjad, mandlilaastud ja pistaatsiapähklid omavahel.

Koori apelsin, lõika oranž kooreosa peenikesteks ribadeks. Lisa pähkli-puuviljasegule.

Kuumuta õli paksupõhjalises potis keskmisel kuumusel, kuni see kergelt susisema hakkab. Puista poti põhja kulbitäis riisi, siis supilusikatäis puuvilja-pähklisegu. Jätka riisi ja puuvilja-pähklisegu kihiti ladumist, kuni kogu riis on otsas, kõige pealmine peaks olema riisikiht. Riisi tuleb lisada jaokaupa, vaid siis on tulemuseks õhuline riisiroog!

Sulata pool võist väikesel pannil, lisa safranileotis. Kalla see riisile. Suru puulusika varrega riisi sisse umbes 5 sügavat auku – see aitab riisil ühtlasemalt küpseda.

Aseta potile puhas köögirätik, siis kata pott tugevasti kaanega. Kuumuta riisi keskmisel kuumusel 3–4 minutit, kuni aur üritab potikaane alt välja pääseda (rätik püüab niiskuse kinni ega lase sel riisi sisse tagasi tilkuda). Alanda kuumust, siis hauta tasasel tulel umbes 30 minutit, kuni riis on pehme. Ära kaane alla piilu!

Samal ajal sulata ülejäänud või, prae selles kõrvalepandud korindid, jõhvikad ja kukerpuumarjad kergelt läbi.

Serveerimiseks tõsta pott korraks jääkülma veega täidetud kaussi või kraanikaussi, nii et pott oleks umbes 5 cm ulatuses vees. Lase 1–2 minutit seista.

Tõsta riis suure lusikaga ettevaatlikult potist välja ning laota vaagnale kenasti kuhja.

Siis kummuta potist ettevaatlikult see krõbe osa – tahdig – välja. Serveeri seda eraldi taldrikul või aseta tükkidena riisile.

Retsept ilmus raamatu "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" Pärsia peatükis; pildi tegi Juta Kübarsepp. Alumisel taldrikul on roheline pilaff ehk ürdiriis.

LISA KOMMENTAAR