Rootsi maasikatort

Rootsipärane klassikaline maasikatort (jordgubbstårta), mille lihtsam versioon on vaid vahukoorega (gräddtårta med jordgubbar), aga populaarsem versioon vanillikreemi ja vahukoorega (gräddtårta med jordgubbar och vaniljkräm). Kui vähegi võimalik, siis küpseta ka tordipõhi ikka ise!

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tordipõhi:

4 muna

100 g suhkrut

60 g nisujahu

50 g kartulitärklist

1 tl küpsetuspulbrit

Vanillikreem:

5 dl piima

100 g suhkrut

2 muna või 4 munakollast

30 g maisitärklist

1 tl vanillisuhkrut

25 g võid

Lisaks:

700 g maasikaid

4 dl 35% rõõska koort

4 sl suhkrut

Kaunistamiseks:

värsket sidrunmelissi või münti

Valmistamine

Biskviitpõhi:

Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. 

Lisa ettevaatlikult omavahel segatud kuivained. Kalla tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud või küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi (24 cm).

Küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit, kuni tordipõhi on läbi küpsenud ja pealt helekollane. Võta vorm ahjust välja, libista noaga servad lahti ja keera siis tordipõhi pahupidi (nt lõikelaua või suure taldriku peale) jahtuma. 

Kummuta jahtunud tordipõhi vormist välja. 

Vanillikreem: 

Kuumuta piim potis ettevaatlikult keemiseni. Samal ajal vahusta munad teises kausis suhkru ja kartulitärklisega kohevaks. Tempereeri munavaht, lisades sinna vahustamise ajal paar kulbitäit kuuma piima. Siis kalla munavaht potti ja kuumuta muna-piimasegu pidevalt segades, kuni kreem pakseneb (NB! Maisitärklis vajab paksenemiseks mõneminutilist kuumutamist tugeval tulel).

Tõsta pott tulelt. Lase kreemil 5 minutit jahtuda, siis klopi vähehaaval juurde või. Lase kreemil jahtuda. (Kreemi võib valmistada 3-4 päeva varem; hoia jahedas).

Tordi kokkupanek:

Lõika biskviitpõhi kolmeks kihiks.

Tambi 300 g maasikaid 2 sl suhkruga katki. 

Määri pool maasikapüreest alumisele biskviidikihile, peale määri pool vanillikreemist. Siis keskmine biskviidikiht, sellele ülejäänud maasikasegu ja vanillikreem. Kõige peale tõsta kolmas biskviidikiht. 

(Seda võib teha ka serveerimisele eelneval päeval. Kata toidukilega või tordikupliga ja hoia külmkapis). 

Lõika ülejäänud maasikad pikuti pooleks või paksudeks viiludeks. 

Vahusta rõõsk koor 2 sl suhkruga tugevaks vahuks. 

Määri õhuke kiht vahukoort tordi peale ja külgedele. Pane ülejäänud vahukoort tähekujulise otsaga pritskotti ning kaunista esmalt tordi küljed kenasti “triipudega” (liigu alt üles, jättes üles väikese “tähekese”). Kaunista tort maasikatega, soovi korral kasuta ka mündi- või melissilehti. 

Nipid ja soovitused:

  • Vanillikreemi võib teha ka ainult munakollastega. Sel juhul võta siin 4 munakollast. 
  • Võid teha koogi ka ainult vahukoorega. Sel juhul on vahekihtideks vaid suhkruga tambitud maasikad. 
  • Ma olen teinud kooki ka meil müüdavate vanillipudingiga (2x250 g topsi). Jääb mahlakas, aga natuke vesisem. Kes julgeb, see proovib!

Nami-Nami Pille Petersoo retsept ilmus ka ajakirjas Kodu&Aed (juuni 2019), pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 22.06.2019 17:25

Tegin ajakirja jaoks ja olen ka varem mitu korda teinud. Meile väga meeldib!