4 muna
100 g suhkrut
60 g nisujahu
50 g kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
Vanillikreem:5 dl piima
100 g suhkrut
2 muna või 4 munakollast
30 g maisitärklist
1 tl vanillisuhkrut
25 g võid
Lisaks:700 g maasikaid
4 dl 35% rõõska koort
4 sl suhkrut
Kaunistamiseks:värsket sidrunmelissi või münti
Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks.
Lisa ettevaatlikult omavahel segatud kuivained. Kalla tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud või küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi (24 cm).
Küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit, kuni tordipõhi on läbi küpsenud ja pealt helekollane. Võta vorm ahjust välja, libista noaga servad lahti ja keera siis tordipõhi pahupidi (nt lõikelaua või suure taldriku peale) jahtuma.
Kummuta jahtunud tordipõhi vormist välja.
Kuumuta piim potis ettevaatlikult keemiseni. Samal ajal vahusta munad teises kausis suhkru ja kartulitärklisega kohevaks. Tempereeri munavaht, lisades sinna vahustamise ajal paar kulbitäit kuuma piima. Siis kalla munavaht potti ja kuumuta muna-piimasegu pidevalt segades, kuni kreem pakseneb (NB! Maisitärklis vajab paksenemiseks mõneminutilist kuumutamist tugeval tulel).
Tõsta pott tulelt. Lase kreemil 5 minutit jahtuda, siis klopi vähehaaval juurde või. Lase kreemil jahtuda. (Kreemi võib valmistada 3-4 päeva varem; hoia jahedas).
Lõika biskviitpõhi kolmeks kihiks.
Tambi 300 g maasikaid 2 sl suhkruga katki.
Määri pool maasikapüreest alumisele biskviidikihile, peale määri pool vanillikreemist. Siis keskmine biskviidikiht, sellele ülejäänud maasikasegu ja vanillikreem. Kõige peale tõsta kolmas biskviidikiht.
(Seda võib teha ka serveerimisele eelneval päeval. Kata toidukilega või tordikupliga ja hoia külmkapis).
Lõika ülejäänud maasikad pikuti pooleks või paksudeks viiludeks.
Vahusta rõõsk koor 2 sl suhkruga tugevaks vahuks.
Määri õhuke kiht vahukoort tordi peale ja külgedele. Pane ülejäänud vahukoort tähekujulise otsaga pritskotti ning kaunista esmalt tordi küljed kenasti “triipudega” (liigu alt üles, jättes üles väikese “tähekese”). Kaunista tort maasikatega, soovi korral kasuta ka mündi- või melissilehti.
Nami-Nami Pille Petersoo retsept ilmus ka ajakirjas Kodu&Aed (juuni 2019), pildi tegi Juta Kübarsepp.
Rootsi maasikatort
Rootsipärane klassikaline maasikatort (jordgubbstårta), mille lihtsam versioon on vaid vahukoorega (gräddtårta med jordgubbar), aga populaarsem versioon vanillikreemi ja vahukoorega (gräddtårta med jordgubbar och vaniljkräm). Kui vähegi võimalik, siis küpseta ka tordipõhi ikka ise!