200 g võid
200 g ehk u 4 dl rukki täisterajahu
60 g e. 1 dl nisujahu
85 g e. 1 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:400 g värskeid või külmutatud mustikaid (u 1 liiter marju)
1 dl tavalist suhkrut või moosisuhkrut
1 sl kartulitärklist
Serveerimiseks:vanillikastet või - jäätist
Põhi:
vahusta suhkur pehme võiga. Sega kuivained omavahel ning lisa võivahule.
Võta umbes 2/3 tainast ning vooderda sellega 23-30 cm läbimõõduga pirukavormi põhi ja servad (suru tainas vormi).
Ülejäänud tainas jääb kaaneks.
Täidis:
Maitsesta marjad (moosi)suhkruga, sega juurde kartulitärklis. Tõsta tainapõhjale.
Rulli ülejäänud tainas õhukeseks ning kata vorm saadud "kaanega". Suru servad hoolega kokku.
Küpseta 180-200-kraadises ahjus u tund aega, aga kontrolli küpsust juba varem.
Serveeri soojalt või veidi jahtunult külma vanillikastmega või jäätisega.
Pildi tegi TIRAMIIIISU. Vaata ka seda versiooni (soome k).
Super! Taignaosa oli mõnusalt krõbe ja sisu meenutas lapsepõlve meeletult head mustikakisselli. Tasub kindlasti proovimist. Kuna katte rullimine tundus liigse pingutusena, siis pudistasin taignapuru lihtsalt peale.
Väga mõnus mustika magusoog. Järgmisel korral ehk vähendan veidi või kogust, sest praegu jäi või maitse liiga domneerima. Igal juhul tasub proovimist. Ilmselt sama hea ka pohladega.
Soome mustikavorm (mustikkakukko)
Soome köögist pärit 'Mustikakukko' ehk 'rättänä' ehk rukkitainaga vormiküpsetis, mis maitseb hästi vanillikastmega või -jäätisega. Siin on lisatud ka veidi nisujahu, aga otseselt pole see vajalik.