Soome mustikavorm (mustikkakukko)

Soome köögist pärit 'Mustikakukko' ehk 'rättänä' ehk rukkitainaga vormiküpsetis, mis maitseb hästi vanillikastmega või -jäätisega. Siin on lisatud ka veidi nisujahu, aga otseselt pole see vajalik.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

200 g võid

200 g ehk u 4 dl rukki täisterajahu

60 g e. 1 dl nisujahu

85 g e. 1 dl suhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

400 g värskeid või külmutatud mustikaid (u 1 liiter marju)

1 dl tavalist suhkrut või moosisuhkrut

1 sl kartulitärklist

Serveerimiseks:

vanillikastet või - jäätist

Valmistamine

Põhi:

vahusta suhkur pehme võiga. Sega kuivained omavahel ning lisa võivahule.

Võta umbes 2/3 tainast ning vooderda sellega 23-30 cm läbimõõduga pirukavormi põhi ja servad (suru tainas vormi).

Ülejäänud tainas jääb kaaneks.

Täidis:

Maitsesta marjad (moosi)suhkruga, sega juurde kartulitärklis. Tõsta tainapõhjale.

Rulli ülejäänud tainas õhukeseks ning kata vorm saadud "kaanega". Suru servad hoolega kokku.

Küpseta 180-200-kraadises ahjus u tund aega, aga kontrolli küpsust juba varem. 

Serveeri soojalt või veidi jahtunult külma vanillikastmega või jäätisega.

Pildi tegi TIRAMIIIISU. Vaata ka seda versiooni (soome k).

LISA KOMMENTAAR

Tiramiiiisu
postitatud 14.04.2010 21:44

Super! Taignaosa oli mõnusalt krõbe ja sisu meenutas lapsepõlve meeletult head mustikakisselli. Tasub kindlasti proovimist. Kuna katte rullimine tundus liigse pingutusena, siis pudistasin taignapuru lihtsalt peale.

Pille
postitatud 19.07.2023 13:19

Tiramiiiisu saadetud pilt ka:

Kadri
postitatud 13.07.2013 19:19

Väga mõnus mustika magusoog. Järgmisel korral ehk vähendan veidi või kogust, sest praegu jäi või maitse liiga domneerima. Igal juhul tasub proovimist. Ilmselt sama hea ka pohladega.