Vanillikaste

Vanillikaste (Crème Anglaise) sobib hästi erinevate kookide lisandiks, samuti marjade kõrvale. 

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1 vanillikaun

5 dl täispiima

4 munakollast

50 g peensuhkrut

2-3 tl maisitärklist soovi korral

Valmistamine

Tee vanillikauna sisse pikuti sisselõige ja kaabi seemned väikese noaga välja. Pane vanilliseemned ja -kaun potti. Lisa piim ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Suru vanillikauna ja -seemneid puulusikaga, et need eraldaksid võimalikult palju maitset piima sisse. Kuumuta tasasel tulel 5 minutit. Eemalda pott tulelt.

Samal ajal vahusta kausis munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks, soovi korral lisa ka tärklis. Kalla kuum piim vähehaaval munavahu hulka, pidevalt vahustamist jätkates. 

Vala segu uuesti puhtasse potti ja kuumuta pidevalt segades tasasel tulel 2-3 minutit, kuni vanillikaste on ühtlane. Kastme temperatuur peaks olema 70-85 °C - mida kõrgem kuumus, seda paksem jääb kaste. Kaste on valmis siis, kui kaste on nii paks, et katab lusika tagakülje. Ära keeda!

Serveeri kastet soojalt või külmalt. Viimasel juhul kata kauss/kann kilega, et 'nahka' ei tekiks.

Nipid ja soovitused:

  • Stabiilsema kastme saamiseks võid lisada maisitärklist.
  • Eriti rikkaliku vanillikastme jaoks võid osa piimast asendada rõõsa koorega.
  • Kui Sul vanillikauna pole, siis lisa kastmele pärast kuumutamise lõppu 2 tl head vanilliekstrakti. Vanilliekstrakti ei ole üldse raske ise kodus teha

Pildistas Nami-Nami toimetaja Martiina.

LISA KOMMENTAAR

Aari
postitatud 18.05.2010 22:32

Ylimaitsev, kuigi parema puudumisel kasutasin vanilliessentsi. Lisasin kuumutamise ajal vispeldades 1 spl kakaopulbrit, mis andis m6nusa shokolaadimeki. Kuigi esmapilgul v6ib tunduda keeruline retsept, on tegelikult suhteliselt kiire ja lihtne.

Tullia
postitatud 19.06.2010 21:03

Mulle maitses see kaste nii värskete marjade kui rabarbrikoogi lisandina.

Tullia
posted on 26.08.2015 14:30

Foto ka:

Martiina
postitatud 26.08.2015 10:29

Eelistaksin veidi magusamat. Aga muidu hea klassika :)

Marje
posted on 26.10.2018 01:20

Lisage rohkem suhkrut!