500 g martsipani
5 tk muna
1 tl riivitud apelsini koort
4 sl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
Vanillikreem:2 lehte želatiini
2.5 dl 15% rõõska koort
2 tk munakollast
3 sl suhkrut
2 sl kartulitärklist
4 dl 35% rõõska koort
2 tl vanillisuhkrut
Kaunistuseks:2 l värskeid maasikaid
hakitud röstitud mandleid
TORDIPÕHI:
Riivi mandlimass suurde kaussi. Lisa munakollased ning klopi hoolega läbi. Lisa riivitud apelsinikoor. Sega jahu ja küpsetuspulber, lisa mandlisegule. Sega ettevaatlikult juurde tugevaks vahustatud munavalged.
Määri mandlisegu võitatud ja jahuga ülepuistatud ümmargusse Ø 26 cm lahtikäivasse vormi ning küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit. Jahuta ja lõika seejärel kaheks kihiks.
VANILLIKREEM:
Pane želatiinilehed külma vette likku.
Sega rõõsk koor, munakollased, suhkur ja kartulijahu paksupõhjalises potis. Kuumuta tasasel tulel paksenemiseni. Lisa leotatud želatiinilehed ning sega, kuni želatiin on sulanud. Lase veidi jahtuda, aga mitte pakseneda!
Vahusta rõõsk koor ja vanillsuhkur tugevaks vahuks ning sega umbes kolmveerand vahukoorest vanillikreemi hulka (ülejäänud vahukoor kasuta tordi kaunistamiseks).
Lase kreemil veidi külmkapis jahtuda.
TORDI KAUNISTAMINE:
Määri pool jahtunud kreemist alumisele tordikihile ning kaunista umbes 2 dl maasikaviiludega.
Tõsta peale pealmine tordikiht. Määri ülejäänud vanillikreem tordi peale ja külgedele ning puista servadele röstitud hakitud mandleid.
Lõika maasikad pooleks või neljaks ning laota tordile, alustades serva poolt.
NB! Tordipõhja võib paar päeva varem valmis küpsetada. Päev varem võib tordi pooleks lõigata ja kreemi kahe kihi vahele määrida. Kaunista tort aga alles vahetult enne serveerimist.
Retsept on rootsi ajakirjast ICA kuriren (25-26/1999, Sommartårta). Pildi saatis Mari-Liis.
Kuna meie suurepärases kaubandusest ei suutnud leida martsipanimassi, asendasin selle halvaaga. Tuli ka päris hea ja oma pärane. Aega võttis veidike, aga asi oli väärt ka.
Ma ütleks, et see martsipanimassi kogus on ehk liiga suur, tordipõhi tuleb suhteliselt paks. Järgmine kord panen 150 g vähem martsipani (seekord panin 50 g vähem). Aga maitse on super! Teiseks kulus mul vanillikreemi tunduvalt vähem kui retseptis valmistada kästi. Vastupidiselt retseptis hoiatatule kaunistasin tordi eelneval õhtul ja püsis väga ilusti 24 h külmkapis, ei juhtunud temaga midagi.
Suvetort
Martsipanipõhjaga suvine tort maasikatega.