Tikri-hapukoorepirukas

Muretainapõhjaga pirukas, mille katteks on palsamiäädikaga maitsestatud hapukoor või crème fraîche ja tikrid.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

150 g nisujahu

30 g võid

30 g searasva

1.5 sl vett

Kate:

450 g puhastatud tikreid

200 g paksemat hapukoort

4 tk suurt munakollast

75 g suhkrut

1 tl palsamiäädikat (balsamico)

Valmistamine

Sõelu kaussi jahu, lisa rasvainetükid ning haki segu puruseks. Siis näpista sõrmede abil veelgi peenemaks puruks. Lisa külm vesi ning sega noaga ühtlaseks tainaks. Lase tainal vähemalt 20 minutit külmkapis taheneda.

Kuumuta ahi 190°C.

Rulli jahtunud tainas kettaks ning vooderda sellega pirukavorm. Torka põhi kahvliga auguliseks ning pintselda kergelt vähese munakollasega. Küpseta 190-kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni pirukapõhi on kergelt kuldne.

Võta pirukapõhi ahjust välja ning vähenda ahju kuumust 180° kraadini.

Klopi hapukoor (või crème fraîche), munakollased, suhkur ja palsamäädikas ühtlaseks.
Jaota puhastatud tikrid pirukapõhjale ning kalla peale hapukooresegu. Küpseta 180-kraadises ahjus 40-45 minutit, kuni täidis on hüübinud.

Lase enne serveerimist umbes 20 minutit toatemperatuuril jahtuda. Tikripirukas on väga maitsev ka külmalt.

Briti kokandusguru Delia Smithi retsept (Gooseberry and Crème Fraîche Tart). Juuresoleva foto saatis kasutaja Triinp.

LISA KOMMENTAAR

Triinp
postitatud 21.07.2008 14:15

Hea hapukas pirukas. Natuke panin suhkrut rohkem, kuna tikrid olid mul üsna hapud ja kõvad. Sõin jahtunult ja väga hea oli.

Nämmu
postitatud 05.08.2008 16:05

Päris mõnus oli, kõik söödi ruttu ära.

Tanel123
postitatud 06.08.2008 17:42

tegin seda täna, kõigile maitses, lihtsalt viis keele alla

Riina
postitatud 15.08.2013 09:26

Kas searasva võib millegagi asendada, nt võiga või kookoserasvaga?