Provanssaali kana 40 küüslauguküünega

Poulet aux quarante gousses d'ail on Prantsusmaalt Provence'st pärit lihtne, ent maitseküllane roog. Provence on Prantsusmaal tuntud oma oliiviõli ja küüslaugukasvatuse poolest ning mõlemaid on siin roas rohkelt.

Võimaluse korral kasuta kevadsuviseid värskeid küüslauguküüsi - neid ei pea esmalt koorima.

See siin on üks lihtsamaid versioone tuntud roast.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
2 tundi
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 terve kana (ca 1,5 kg)

soola ja musta pipart

40 küüslauguküünt

2-4 dl oliiviõli

värsket maitserohelist - nt

salveid

tüümiani e. aed-liivateed

rosmariini

loorberilehte

Valmistamine

Sul on vaja ahjupotti, kuhu terve kana parajasti ära mahub.

Valmista ette küüslauguküüned. Kui kasutad noori küüslauke, siis neid koorida pole vaja - lihtsalt jaota küüslaugupead eraldi küünteks. Vanemad küüslauguküüned tuleks esmalt koorida. Lihtsam on seda teha siis, kui küüslauguküüsi esmalt 60 sekundit keevas vees blanšeerida, siis nõrutada ja koorida.

Maitsesta kana soola ja pipraga nii seest kui ka väljast, siis aseta ahjupotti, kõht ülalpool. Lisa kõik küüslauguküüned ning meelepärased ürdid*. Vala peale 2-3 dl oliiviõli**, kontrollides, et küüslauguküüned oleksid õli sees.

Kata pott kaanega ning pane eelkuumutatud 180-kraadisesse ahju. Küpseta 1-1,5 tundi, kuni kana on küps.

Serveerimiseks lõika kana sobiva suurusega tükkideks. Serveeri nt värske salati ning krõbeda leivaga. Kindlasti sööge ära ka oliiviõlis pehmeks ja mahedaks haudunud küüslauguküüned, nt neid leivale katki surudes.

* Mina kasutasin rosmariini ja salveid, sobivad ka tüümian, petersell, loorberilehed. Võid bouquet garni jaoks ürdid väikesesse kimpu siduda.

** Oliiviõli võib, aga ei pea olema külmpressitud. .

Loe veel:

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Zoozi
postitatud 10.05.2009 09:33

Kui ahjupoti kanaga välja võtsin ja kaane pealt võtsin, siis hetkeks ehmatasin, samuti vaatasid ka kõik teised sööjad hirmunult -olime harjunud krõbeda kanaga, aga seda see pole. Kuid... oli niiiiiii maitsev. Kasutasin ka rosmariini ja salveid. Mees ütles, et selle roa kohta tuleks terve ood kirjutada Kana kadus laualt kibekiirelt, isegi mu lapsed sõid ja kiitsid. Mulle meeldis veel see ka, et ka kana rinnaliha oli pehme ja mahlane, mitte kuiv nagu tavaliselt kipub olema. Küüslauguküüned jagasime ka sõbralikult ära ja hea saiaga sõime veel kanaleent. Nämmmm!!!! :D

metsvaarikas
postitatud 20.07.2009 06:56

Kuna värsket salveid ei olnud kodu Selverist saada ja 2 rosmariinioksa potis oli röögatu hinnaga, siis tegin loorberi ja tüümianiga.Väga mõnus roog sai! Kindlasti läheb kordamisele!

Vaarikas
postitatud 12.11.2009 13:45

Suurepärane retsept! meie perele maitseb loorberi ja värske punega tehtult. ja 40 küüslauku jääb kohati väheks isegi :)

Kuku
postitatud 12.11.2009 13:46

Super-hea...sellest võiks end lõhki süüa ja imelihtne.

Mann
postitatud 17.03.2010 20:48

Küüslauku oli mul kõvasti rohkem kui 40. Ikka pigem 60 Maitseks tüümiani ohtralt. Need küüslaugud olid hiljem kordi paremad kui kana ise. Täna tahtsin lõunaks vaid praetud kartulit ja sinna sisse tambitult oli jalgusuustviiv.

Merlin
postitatud 06.04.2013 00:01

Kaks varianti - kas armastad või... Minu arvamus ühtib saadud kommentaariga enam kunagi ei ole ahjukanal sama tähendust, parim! aga on ka öeldud pole keedukana austaja. Mina armastan, parim! Mulle ei meeldi ära kuivanud asjandus vaid just selline, nii mahlane ja pehme! Kasutan enamasti rosmariini salveid, panen palju palju kana sisse ja ümber, et maitse võimalikult hästi kanasse imenduks.