1 kg alõtšasid (pärast puhastamist)
1 dl vett
1 sl terveid koriandriseemneid
1 tl apteegitilliseemneid
2 hakitud suurt küüslauguküünt
0.5 tl Cayenne'i pipart
1 tl mahedat paprikapulbrit
1 tl soola
väike kimp värsket koriandrit
1 sl kuivatatud või peotäis värsket münti
1 sl kuivatatud või peotäis värsket tilli
3 sl suhkrut
Lõika alõtša-ploomid pooleks ja eemalda kivid. Pane koos veega potti ja kuumuta keemiseni. Keeda tasasel tulel kaanega potis 15 minutit, kuni ploomid on pehmed.
Tambi uhmris koriandriseemned, apteegitilliseemned, hakitud küüslauk, Cayenne, paprikapulber ja sool ühtlaseks pastaks.
Kui alõtšad on pehmed, aja need läbi hakkmasina või püreesta köögikombainis.
Pane puhta poti sisse. Kuumuta keemiseni ning keeda mõõdukal tulel pidevalt segades umbes 5 minutit. Lisa vürtsipasta ja keeda veel umbes 5 minutit, kuni pasta pakseneb kergelt. Lisa hakitud koriander, till ja münt, sega läbi ja tõsta pott tulelt. Lisa suhkur - olenevalt alõtšade hapususest võib suhkrut ka rohkem või vähem minna. Tkemali peabki hapukas olema!
Kalla tkemali kuumalt purkidesse. Jahuta toatemperatuurini ja siis säilita külmkapis. Kui soovid tkemalit kauem säilitada, siis kaaneta purgid õhukindlalt.
Pildid tegid Juta Kübarsepp ja Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Sai küll imehea ja täiesti erinev teistest lihamoosidest. Kuna kasutasin üsna hapusid alõtšasid, siis lisasin ka 350 gr suhkrut ja see õigustas ennast täielikult. Muidu oleks tulihapu olnud. Värsket koriandrit ka ei olnud, panin rohkem münti. Eriti hõrk on see lambaprae peale.
Tegime täna hapumate ploomidega ja ilma suhkruta - töötab küll.
Vike on sellise pildi saatnud 2010. aastal:
Ka täna tehtud. Muutsin retsepti niipalju, et seemnete asemel läks värske ürt ja Cayenne'i pipra asemel tšillikaun. Maitse - lihtsalt mega.
Tkemali e. gruusia alõtšakaste
Hapukas tkemali-kaste on gruusia köögis väga levinud ja seda kasutatakse sarnaselt ketšupile. Gruusias kasutatakse spetsiaalseid tkemali-ploome ehk metsploome, aga meil kasvavad alõtšad sobivad samuti.
Soovi korral võid lisada kastmele hapususe tasakaalustamiseks ka suhkrut.