Vinnutatud liha Armeenia moodi

Traditsiooniliselt kulub basterma valmistamiseks kuni 5 nädalat, aga ka paari nädala pärast on vinnutatud liha maitsev.

Kogus
Valmistusviis
Grillimine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

veisefileed

vett

meresoola

Chaimen:

3 sl jahvatatud lambaläätse seemneid

3 sl paprikapulbrit

0.5 sl meresoola

0.5 sl purustatud musta pipart

0.5 sl purustatud vürtsköömneid

0.25 sl Cayenne'i pipart

0.25 sl vürtspipart

3-4 purustatud küüslauguküünt

vett

Valmistamine

Parim aeg basterma valmistamiseks on sügisel, kui õhuniiskus on väike, ent õues on siiski veel soe ja tuuline.

  1. Vaja on kvaliteetset liha! Fileetükk sobib hästi. Lõika see umbes 15 cm pikkusteks tükkideks.
  2. Seo tugev puuvillane nöör ümber ühe lihaotsa ning tee nöörile sõlm, nii et saad liha üles riputada.
  3. Hõõru liha meresoolaga sisse ning hoia kaetud potis 3 päeva.
  4. Pese sool külma jooksva vee all maha. Leota lihatükke tund aega külmas vees. Seejärel riputa nööriga üles ja lase tund aega kuivada.
  5. Keera liha hoolega marlisse ning aseta tihedalt teineteise kõrvale ahjuvormi. Aseta peale lõikelaud, sellele omakorda surutis (mõni suur kivi vms). See aitab lihamahladel välja nõrguda. Vaheta marlit iga 12 tunni järel - ja tee nii 2 päeva (st kokku vaheta marlit 4 korda).
  6. Kata liha puhta marliga ja pane kuiva, jahedasse ja tuulisesse kohta rippuma kaheks nädalaks, kuni liha on üsna kuiv.
  7. Sega chaimeni ained omavahel poolpaksuks pastaks (umbes vahvlitaina konsistentsiga) ja leota liha saadud segus 2 nädalat.
  8. Võta liha chaimenist välja ja säilita külmkapis. Kui liha liiga kuiv tundub, siis leota taas chaimenis.

Serveerimiseks lõika basterma õhukesteks viiludeks ja naudi!

LISA KOMMENTAAR