1.5 dl piima
1.5 dl vett
50 g pärmi
1 dl suhkrut
100 g pehmet võid
1 tl kardemoni
0.5 tl soola
500 g nisujahu
Piparkoogitäidis:3 dl tuhksuhkrut
100 g pehmet võid
2 tl vanillisuhkrut või vanilliekstrakti
2 tl kaneeli
4 tl piparkoogimaitseainet (nt Meira)
Kuumuta piima-vee segu käetemperatuurini. Lisa pärm, suhkur, kardemon ja sool, sega ühtlaseks. Sõtku vähehaaval juurde jahu ja lõpupoole ka pehme või. Kata valmis tainas köögirätikuga ning lase soojas kerkida.
Valmista täidis - sega ained omavahel ühtlaseks pastaks.
Rulli kerkinud tainas umbes poole sentimeetri paksuselt jahusele lauale. Määri täidis ühtlaselt tainale. Keera tainas rulli ning lõika 2-3 cm paksuteks viiludeks. Tõsta need ahjuplaadile üksteise kõrvale või võitatud lahtikäivasse vormi. Lase rätiku all järelkerkida umbes 20-30 minutit.
Määri pealt munaga ning küpseta 200-kraadises ahjus kuldseks. Väikesaiad küpsevad umbes 15 minutit, pidusai umbes 20-25 minutit.
Inspiratsiooniks oli soomlaste Piltti-leht, pildistas Nami-Nami toimetaja Martiina.
Kadus laualt minutiga. Täidist oleks võinud olla topelt kogus, muidu maitses hea.
hää sai, täidist tegin aga eelkommenteeriga soovituse järgi topeltkoguse, siis jagus enam-vähem.
Väga mõnus jõulune sai. Pärmitaigen oli hästi vormitav ja tulemus pehme ja aromaatne. Maitses kõigile sööjatele.
Piparkoogihõnguline pidusai
Antud kogusest saab kas ühe pidusaia või umbes 20 väikesaia. Väikesaiad võid küpsetada pabervormides.