Piparkoogihõnguline pidusai

Antud kogusest saab kas ühe pidusaia või umbes 20 väikesaia. Väikesaiad võid küpsetada pabervormides.

Kogus
20 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Saiatainas:

1.5 dl piima

1.5 dl vett

50 g pärmi

1 dl suhkrut

100 g pehmet võid

1 tl kardemoni

0.5 tl soola

500 g nisujahu

Piparkoogitäidis:

3 dl tuhksuhkrut

100 g pehmet võid

2 tl vanillisuhkrut või vanilliekstrakti

2 tl kaneeli

4 tl piparkoogimaitseainet (nt Meira)

Valmistamine

Kuumuta piima-vee segu käetemperatuurini. Lisa pärm, suhkur, kardemon ja sool, sega ühtlaseks. Sõtku vähehaaval juurde jahu ja lõpupoole ka pehme või. Kata valmis tainas köögirätikuga ning lase soojas kerkida.

Valmista täidis - sega ained omavahel ühtlaseks pastaks.

Rulli kerkinud tainas umbes poole sentimeetri paksuselt jahusele lauale. Määri täidis ühtlaselt tainale. Keera tainas rulli ning lõika 2-3 cm paksuteks viiludeks. Tõsta need ahjuplaadile üksteise kõrvale või võitatud lahtikäivasse vormi. Lase rätiku all järelkerkida umbes 20-30 minutit.

Määri pealt munaga ning küpseta 200-kraadises ahjus kuldseks. Väikesaiad küpsevad umbes 15 minutit, pidusai umbes 20-25 minutit.

Inspiratsiooniks oli soomlaste Piltti-leht, pildistas Nami-Nami toimetaja Martiina.

LISA KOMMENTAAR

Zoozi
postitatud 14.12.2008 20:02

Kadus laualt minutiga. Täidist oleks võinud olla topelt kogus, muidu maitses hea.

Pille
postitatud 15.10.2015 10:33

Siin Zoozi tehtud pilt aastast 2008:

visa
postitatud 21.11.2010 20:45

hää sai, täidist tegin aga eelkommenteeriga soovituse järgi topeltkoguse, siis jagus enam-vähem.

Martiina
postitatud 15.10.2015 09:18

Väga mõnus jõulune sai. Pärmitaigen oli hästi vormitav ja tulemus pehme ja aromaatne. Maitses kõigile sööjatele.