Kevadine rabarbri-plaadikook

Rohke kardemon ja kaneel koogitaina sees annavad sellele hapupiima-plaadikoogile mõnusalt vürtsika maitse. NB! Kook ei sisalda muna!

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
suur plaaditäis (u 25 koogitükki)
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

5 dl hapupiima või keefirit või vedelamat maitsestamata jogurtit

50 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli

200 g suhkrut (ca 2.5 dl)

300 g nisujahu (ca 5 dl)

1 dl kartulitärklist

0.5 sl söögisoodat

0.5 sl MEIRA kardemoni

0.5 sl MEIRA kaneeli

Peale:

400 g tükeldatud rabarbrit

1 dl fariinsuhkrut

Valmistamine

Sulata või, lase veidi jahtuda. Sega keefiri või hapupiimaga. Sega jahu, kartulitärklis, suhkur, sooda, kaneel ja kardemon omavahel, seejärel sega juurde hapupiimasegu (kui tainas väga paks tundub, lisa veel hapupiima).

Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud äärega ahjupannile (nt 25x34 cm ahjuvorm, ent sobib ka suurem ahjuplaat). Puista peale tükeldatud rabarber ja fariinsuhkur. Küpseta KOHE 200kraadises ahjus umbes 30-40 minutit, kuni kook on pealt kuldne.

Serveeri niisama tuhksuhkruga ülepuistatult või siis vanillikastmega.

Nipid ja soovitused:

  • Kui kasutad noori, kevadisi rabarbrivõrseid, siis neid pole koorida vaja. Koorimata rabarber annab koogile kena roosa jume.
  • Soodaga tainad tuleb kohe peale kokkusegamist ahju panna, sest sooda hakkab keefiri/hapupiimaga kokku puutudes kohe reageerima. Kui liigselt viivitada, siis reageerib sooda enne küpsetamist ära ja kook ei kerki korralikult.

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Tullia
postitatud 12.05.2008 11:35

Maitsev kook, lihtne teha, saab mõnusa suure plaaditäie. Aga mul ei kerkinud miskipärast, katsetan kindlasti uuesti.

Anna-Liisa
postitatud 17.05.2008 19:52

Kuna kodus kardemoni polnud, siis jäi see panemata ja tavalise nisuasemel kasutasin ökoloogilist jämedat nisujahu, aga kokku tuli võrratult hea kook :) Just selline parasjagu hapukas-magus.

Tullia
postitatud 26.05.2008 09:33

Seekord kerkis, väga maitsev!

Berit
postitatud 27.05.2008 15:56

Väga maitsev ja küllalti kähku valmiv kook; teen kindlasti veel.

Riina
postitatud 12.05.2012 15:36

Väga maitsev kook.Kõik mu kodused sõid ja kiitsid.

Tullia
postitatud 12.05.2009 21:41

See kook sobib meie perele hästi, kuna on munavaba. Seekord panin ainult 1 dl suhkrut ja ülejäänud 1,5 dl suhkrut asendasin 1 dl vahtrasiirupiga. Andis mõnusa maitse.

Mardikas
postitatud 24.05.2009 19:42

Kuna mul kapis oli aegunud keefir, siis läks ta taas loosi koogitegemiseks! Mulle meeldis see kook väga. Mul sai pea pool plaati kohe üksi ära söödud...

Kristriin
postitatud 03.06.2009 09:32

Väga maitsev plaadikook tuli, kerkis ilusasti ja oli mõnusalt mahlane. Teen kindlasti teinekordki.

Anu
postitatud 04.05.2010 08:12

Kevadine plaadikook on lihtsalt suus-sulav.. Oleks võinud võib-olla rohkem kardemoni lisada. Järgmine kord igatahes proovin nii. Aga sellest olenemata lihtsalt suurepärane ja lihtne kook. Lisaks mulle väga meeldib, et mune selles kasutama ei pea, kuna pole abikaasaga kumbki väga munasõber ja nii neid tihtipeale kodus ei leidugi..

Karin
postitatud 19.05.2010 09:34

Just paar päeva tagasi tegin seda kooki. Ülimaitsev.

Karl
postitatud 22.05.2010 22:15

Ülihea kook, mida on väga kerge valmistada. Parim kook mida ma kunagi söönud olen. 5+ kook. Teen seda kooki kindlasti veel.

Marit
postitatud 04.06.2010 11:52

väga lihtne aga kindla peale minek, väga maitsev oma lihtsuses!

Malle
postitatud 18.06.2010 15:50

Tegin seda kooki gaasiahjus. Põhi jäi hea krõbe ja õde ütles, et maitseb nagu karask. Minu arust parim rabarberikook, mida ma siiamaani teinud olen.

Külliki
postitatud 05.09.2010 20:11

NB! Õunahooajal proovige õuntega ka. Väga väga maitsev. Kerkis hästi. Õunad koorige! Kui õunad ei ole piisavalt magusad, pange tükeldatud õunad 10minutiks tavalise suhkruga seisma. Kardemoni ei pannud, kuna mul ei olnud seda ja peale küpsemist raputasin peale tuhksuhkrut. Täpselt sama maitsev nagu rabarberitega. Soovitan!

Tullia
postitatud 10.06.2011 08:46

Olen sellele koogile mitu kommentaari kirjutanud, kuid lisan veel ühe. Seda kooki saab edukalt küpsetada ka speltajahust.

nemeesia
postitatud 14.06.2011 11:43

Mitmele inimesele võiks see kook olla? Teaks arvestada.

Siiri O @ FB
postitatud 17.05.2012 10:33

see on väga hea kook ja lihtne teha.

Kadri
postitatud 23.06.2012 13:36

Minu ahjus küpses kook küll 50 minutit ja kerkis veidi viletsalt. Maitse samas hea.

Juta
postitatud 28.06.2012 15:00

Kerkimisprobleemi ennetamiseks võib koogile lisada lisaks soodale ka sutsu kergituspulbrit. Kuna meie peres muna-allergiat pole, siis lisasin ühe muna (kuidagi harjumata tunne oleks olnud munavaba teha). Kook oli ikka hea, võrdlust ilma munata mul siiski pole. Just täpselt selline kook, mida suvekodu veidi vähemmugavates oludes teha.

fiisi
postitatud 08.01.2013 12:34

Mul on see kook alati väga hea välja tulnud ja 30 min ka valmis. Olen palju varieerinud, rabarberi asemel katteks kasutanud, mida on olnud (õuna, ploomi, mustikaid, mingit moosi). Viimati asendasin hapupiima 4.5dl vadaku ning 1 munaga. Tuli ikka väga hea. Võimalik, et oleks võinud ka ainult vadakuga teha.

Ilsu
postitatud 28.05.2013 17:05

Hea, sobib ka sügisesse õuntega ;)

Ilsu
postitatud 28.05.2013 17:06

Teen seda kooki vist kõige tihedamini.

Marju
postitatud 07.06.2013 18:07

Eespool soovitati speltajahu, mina tegin täisteranisujahust, jäi väga mõnusa tekstuuriga. Kasutasin veel juba hapuka aroomiga (kuigi säilivusaeg alles mitme päeva pärast, nagu mõnedel talutoodetel ikka, kahjuks) mustikajogurtit ja keefirit. Meeldis kohe väga, kuigi muidu pole suur plaadikookide fänn.

Vike
postitatud 18.06.2013 15:45

Mina kasutan seda kooki üleliigsete hapupiimakoguste hävitamiseks. Ja sobib see kook väga hästi ka tikritega.

kristi
postitatud 03.07.2013 12:33

Panin maitseaineid nagu retseptis kirjas ja kook sai selline piparkoogilik. Keset suve piparkooke küll ei taha :P Edaspidi siputan kardemoni noaotsaga ja kaneeli riputan peale. Mul kerkis hästi ja sai ilmatuma paks plaadikook, mida piimaga hea kõhutäiteks nosida :)

MihkelLiis
postitatud 22.02.2014 20:48

maitsev.

Saale
postitatud 08.06.2014 08:24

Täiesti geniaalne argipäevakook! Me vist enam muud ei teegi. Vähemalt sel suvel :) Kord mina, kord abikaasa, sekka laste abi. Miks siis hea? Vaja ainult 2 anumat (vedelikule + kuivainetele); saab ahjuplaadil tehes palju ja kulub palju-palju rabarberit; kahe-vürtsi-maitsestus jahusegu sees (mitte koogi peale puistatult) mõjub võrratult!

N.
postitatud 08.06.2014 17:10

Millegipärast ei kerkinud nii hästi kui pildil, selline paras plönn sai. Millest see võiks olla?

jupi
postitatud 10.06.2014 11:19

Kas hapukoort võib keefiri asemel panna?

Pille
postitatud 01.05.2016 19:41

Jupi, võid küll. Oluline on see, et oleks hapu vedelik (keefir, jogurt, hapukoor, hapupiim), muidu ei saa sooda reageerida. (Algselt vastatud ikka 2014. aastal juba :D)

gerli
postitatud 06.07.2014 22:12

Mul tuli täitsa ok. Ma vist ei lasknud võil piisavalt jahtuda. Kui külma keefiri ja kuuma või kokku segasin, siis läks pudruks, aga ma ei lasknud ennast sellel häirida. Kook tuli maitsev, ainult et jube hapu. Ma ei tea, mis ma valesti tegin. Aaaa ei no muidugi, ma panin 200 g rohkem rabarberit, äkki seepärast. Mulle väga meeldis siiski. Panin vaniljejäätist peale ja siis ei olnud nii hapu.

Hexy
postitatud 04.06.2015 20:29

Maitsev ja lihtne kook!

Suslik
postitatud 01.05.2016 18:44

Üks ebaõnnestunumaid kooke minu elus :( ei mingit maitset, taigen nagu svamm, suhkrut peaks tohutult rohkem olema.

Pille
postitatud 01.05.2016 19:40

Kulla Suslik - hapukas rabarber, fariinsuhkur, kardemon, kaneel, puhas või - ja ei mingit maitset?!? Aga eks maitsed ongi erinevad, kõik ei saa kõigile meeldida :(

Kaare
postitatud 15.05.2016 18:22

Tegin paksema maitsestamata jogurtiga ja lisasin seetõttu veidi vett, sest taigen tuli väga paks. Mõnusalt kaneeline rabarberikook!

tts
postitatud 17.05.2016 20:14

Maitsel pole vigagi,kuid ka pärast tund aega ahjus küpsemist oli nagu plönn. Selline tihke ja nätske, ei mingit kohevust. Kahtlustan, et soodat oli vähe.

GongFood
postitatud 17.06.2017 20:52

Sellest retseptist inspireerituna tegin oma versiooni. Kasutan ümmargust vormi, mitte plaati ning sel põhjusel lõikasin ka retsepti kogused pooleks. Katsetades ja märngides olen jõudnud versioonini, kus kardemoni ja kaneeli olen retseptis kolmekordistanud, sest mulle meeldivad rkkalikud maitsed. Või kogus on algne, 50g ja rabarberit ca 300g, millest suure enamuse segan taignasse ja pisut patsuna värviks peale. Uus lemmik kevadine kook, mida võib järjest lakkamatult teha ja terve pere armastab. ;)

Kärt
postitatud 22.05.2018 14:00

Kas tõesti läheb pool supilusikat soodat? Pole nii suure soodakogusega kooki varem kohanud.

Pille
postitatud 22.05.2018 15:28

Pool triiki supilusikatäit soodat on sama, mis 1,5 tl soodat. Siin retseptis on ju pool liitrit hapupiima vms, terve plaadikook, nii et ei ole palju midagi. Peaasi, et triiki mõõdad ja mitte kuhjaga!

Jana
postitatud 23.05.2019 22:15

Kahjuks ei õnnestunud Ei meeldinud ka :)

Pille
postitatud 25.05.2019 17:58

Jana, mis ei õnnestunud? Kook ei kerkinud?

Heleri
postitatud 16.05.2021 18:05

Mõttetu kook, tegin täpselt retsepti järgi ja paras näts tuli välja. Kerkis küll aga jahtudes vajus.

Heleri
postitatud 12.05.2023 22:45

Ülihea, tegin topeltportsu plaadile, jäi mõnus kohev ja pehme. Mees kiitis ja mugis.