Gumbo

Kreooli köögist pärit roog.

Kogus
kahekümnele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2.5 dl õli

1 kg ribadeks lõigatud kanafileed

soovi korral soola

750 g kuubikuteks lõigatud vürtsikamat suitsuvorsti

2.5 dl nisujahu

10 dl kuubikuteks hakitud sibulat

5 dl kuubikuteks hakitud varssellerit

5 dl kuubikuteks hakitud rohelist paprikat

1 sl hakitud küüslauku

2 l lihapuljongit

Cajun'i maitseainesegu

5 dl hakitud porrut

Serveerimiseks:

keedetud riisi

Valmistamine

Kuumuta õli potis. Pruunista kanaribad keskmisel tulel ja maitsesta. Lisa vorst ja pruunista kergelt. Tõsta kanatükid ja vorst potist välja ja pane kõrvale.

Valmista nn roux: lisa pott jäänud kuumale õlile vähehaaval pidevalt segades jahu. (NB! Potis ei tohi olla mingeid vorsti- või kanatükke, sest muidu läheb kaste kõrbema! Vajadusel kurna õli enne jahu lisamist.) Sega hoolega, kuni kaste on hästi kergelt pruunistunud.

Kui roux on piisavalt pruunistunud (see võib üsna kaua aega võtta!), võta pott tulelt ja lisa hakitud sibul, seller ja paprika. Tõsta pott tulele.

Lisa küüslauk ja jätka segamist. Kui aedviljad on veidi pehmenenud, lisa uuesti pruunistatud kana ja vorst.
Sega juurde lihapuljong ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja hauta tasasel tulel umbes tund aega.

Maitsesta Cajuni maitseaineseguga.

Umbes 10 minutit enne serveerimist lisa peenestatud porru. Serveeri keedetud riisiga.

Loe veel:


Retsept on Soome ajalehest Helsinkin Sanomat (29.3.2001, Gumbo)

LISA KOMMENTAAR