350 g kuivatatud ube (punased oad, pinto oad, vms)
2 hakitud sibulat
2 hakitud küüslauguküünt
1-2 serrano tšillikauna
2 sl maisiõli
2 kooritud tomatit
Pane kuivatatud oad suurde potti ja lisa niipalju külma vett, et vesi ulatuks 2,5 cm ubadest kõrgemale.
Lisa pool hakitud sibulast ja pool hakitud küüslaugust, loorberileht ja tšilli(d). Kuumuta keemiseni ja keeda tugeval tulel 10 minutit.
Kata pott kaanega ja keeda tasasel tulel 30 minutit. Kui segu kipub liiga kuivaks muutuma, lisa keevat vett.
Kui oad hakkavad 'kortsu minema', lisa 1 sl maisiõli ja keeda veel 30 minutit, kuni oad on pehmed. Lisa sool ja keeda veel 30 minutit, ent ära enam vett lisa.
Eemalda oad tulelt.
Kuumuta ülejäänud õli (1 sl) pannil. Prae ülejäänud sibul ja küüslauk pehmeks ja klaasjaks. Lisa kooritud ja hakitud tomatid
Lisa tomati-sibulasegule 3 sl ube. Suru segu katki, nii et saad pasta. Lisa segu ülejäänud ubadele paksendamiseks.
Kuumuta seni, kuni oad on uuesti läbi kuumenenud. Serveeri ube väikestes kaussides, kaunista värskete loorberilehtedega.
Retsept on pärit raamatust "Best of Mexico" (SK 1999). Pildi tegi LIILIA.
Oad mehhikopäraselt 'Frijoles'
Neid ube kasutatakse tuntud Frijoles Refritos (re-fried beans) valmistamiseks. Kasuta punaseid ube (neerube) või Pinto ube.