250 g kuivatatud valgeid ube
2 õliga tuunikalakonservi (a 200 g)
25 g rukolat e. põld-võõrkapsast
50 g õhukeselt viilutatud punast sibulat
soola ja musta pipart
Salatikaste:3 sl külmpressitud oliiviõli
1 sidruni riivitud koor ja 3 sl sidrunimahla
1 kuhjaga tl musta pipra teri
1 tl helbelist Maldoni meresoola
1 kuhjaga tl sinepipulbrit
Pane eelmisel õhtul valged oad kaussi ning kata külma veega.
Järgmisel päeval nõruta oad, siis pane suurde potti. Kata värske veega ning kuumuta keemiseni. Keeda 10 minutit. Siis kata pott kaanega ning hauta tasasel tulel 1,25-1,5 tundi, kuni oad on pehmed.
Samal ajal nõruta tuunikalakonservid sõelal (hoia õli alles!).
Salatikastme jaoks purusta uhmris küüslauk ja sool ühtlaseks pastaks. Lisa sinepipulber. Lisa kergelt purustatud pipraterad. Lisa riivitud sidrunikoor, seejärel sidrunimahl, oliivõli ja 3 sl tuunikalakonserviõli. Klopi ühtlaseks.
Nõruta keedetud oad, loputa keedupott ja pane oad uuesti potti. Kalla salatikaste veel soojadele ubadele, sega ja maitsesta korralikult.
Salati serveerimiseks jaota umbes kolmveerad põld-võõrkapsalehtedest vaagnale. Tõsta oad peale, lisa konservitud tuunikalatükid. Lisa ülejäänud salatilehed, sega kergelt läbi.
Kaunista sibularõngastega ja serveeri kohe.
Kõrvale sobib värske ciabatta.
Briti kokandusguru Delia Smithi retsept (White Bean and Tuna Fish Salad with Lemon Pepper Dressing)
Väga mõnus mahlane ja toitev salat. Ubasid tasub lasta kastmes natuke aega tõmmata, siis tulevad maitsenüansid paremini esile. Lisasin kastmele teelusikatäie mett, et hapusust tasakaalustada ning kimbukese hakitud peterselli. Salatile sobisid täiendavaks kaunistuseks mõned kirsstomatid ning parmesanilaastud.
Tuunikala-oasalat rukolaga
Kasuta valgeid itaalia ube (nn cannellini ube).