4 dl 35% rõõska koort
2 dl piima (2.5%)
0.25 tl soola
4 suurt muna
1,5 dl peenikest suhkrut
1,5 sl matcha tee pulbrit
Kuumuta koor, piim ja sool paksupõhjalises potis keemiseni. Tõsta pott seejärel kohe tulelt.
Klopi kausis munad lahti, lisa omavahel segatud suhkur ja matcha-pulber. Klopi, kuni saad koheva vahu.
Lisa peene nirena umbes pool kuumast piima-kooresegust, ise hoolega segu kloppides (seda nimetatakse 'tempereerimiseks'). Klopi nüüd saadud kreem ülejäänud koore-piimasegu hulka ja kuumuta hästi tasasel kuumusel puulusikaga pidevalt segades, kuni segu pakseneb (ära keeda!)
Kalla kuum kreem läbi peene sõela kaussi ning jahuta aeg-ajalt segades toatemperatuurini. Kata kauss kaanega ja pane vähemalt tunniks ajaks külmkappi jahtuma.
Töötle jäätisemasinaks jäätiseks.
Siis pane kindlalt suletavasse karpi ja hoia sügavkülmas. Soovitavalt söö 1 nädala jooksul.
Mugandatud Epicurious.com lehelt
Vististi on see retsept suurte kogemustega kokkadele, sest minule läheb see kirja ühe kõige ebaõnnestunuma jäätiseteona. Esiteks ei taha matcha pulber hästi seguneda (variant, mida siiani olen kasutanud ehk sega pulber enne jäätisetainasse lisamist 2 tl kuuma veega, töötab seevastu 100%). Teiseks peab olema väga ettevaatlik segu kuumutamisega, sest munavalgete sisalduse tõttu läks tainas tükki (seega sai selgeks, miks on klassikalises jäätisetainas ainult munakollased). Elektripliit ei ole selle tegemiseks tõenäoliselt hea variant (kui, siis tuleks segu kuumutada teise kuumaveenõu sees), sest on liiga äkiline isegi 1-2 kuumusastme juures. Seega jään praeguse seisuga ikkagi oma retseptile truuks :)
Matcha jäätis e. rohelise tee jäätis (keerulisem)
Jaapani rohelise tee pulber matcha annab sellele jäätisele kauni rohelise värvi ning mõnusa veidi mõrkja maitse.