2 pöidla pikkune jupp värsket kollajuurt ehk kurkumit
10 viilu kalganijuurt
25 kuivatatud punast tšillit (leota vees!)
7 küünlapähklit (buah keras/kimiri)
2 sl krevetipastat (belachan/terasi)
400 g šalottsibulaid
6 sidrunheinavart (serai), ainult valge osa
1 sl jahvatatud koriandriseemneid
60 g kuivatatud krevette
2,5 dl õli praadimiseks
Kookospiim:1,5-2 kg värskelt riivitud kookospähklit
3 l vett
Serveerimiseks:700 g mungoa idandeid
1,5 kg värskeid riisivermišelle (laksa-nuudleid, bee hoon)
1 kg hiidkrevette
1-2 kurki
60 g vietnami kirbutatart
60 g peenikesi klaasnuudleid
aasiapärane "kalakook" (fish cake)
200 g punast tšillit
Valmista vürtsipasta (rempah).
Koori kollajuured. Leota tšillisid vees, et need pehmeneks (või kasuta tšillipastat). Koori ja tükelda sibulad. Lõika sidrunheina valge osa tükkideks.
Pane kuivatatud krevetid vette ligunema 30 minutiks, siis kurna ja püreesta peeneks.
Peenesta kõik vürtsipasta ained - välja arvatud kuivatatud krevetid! - köögikombainis või uhmris peeneks.
Kuumuta vokkpannil õli, lisa peenestatud vürtsipasta ja kuumuta tasasel tulel aeg-ajalt segades 30-45 minutit. Tõsta tulelt ja nüüd sega hulka leotatud ja peenestatud kuivatatud krevetid. Lisa ka krevettide leotusvesi, sega hoolega.
Nüüd sega kulbihaaval juurde umbes pool "paksust" kookospiimast. Lisa neli oksa vietnami kirbutatart. Lisa vähehaaval "vedel" kookospiim. Keeda suppi tasasel tulel umbes 30 minutit, seda pidevalt segades. Ära kata potti kaanega, sest supp peab kokku keema!
Valmista kookospiim.
Ava kookospähkel, vedelik hoia alles. Riivi viljaliha. Pigista esmalt riivmassist kookospiim välja (saad paksu kookospiima), siis sega kuivmass veega ning pigista uuesti kookospiim välja (saad vedela kookospiima).
Valmistu serveerimiseks:
Blanšeeri idandeid täpselt minut aega, siis pane jääkülma vette tahenema. Keeda krevetid, siis koori. Koori kurgid, uurista seemned välja, siis lõika kurk ribadeks. Lõika kirbutatar õhukesteks ribadeks. Tambi tšillid pastaks, maitsesta soolaga. Kalakook lõika ribadeks.
(Siinkohal lõpeb algretsept ära, aga osalusvaatluse tulemusel tean, et tuleb keedetud nuudlid kaussidesse jagada, serveerimiseks mõeldud komponendid peale jaotada ja siis kuum laksaleem otsa valada).
Nonya laksa
Nonya (ehk nyonya) on Peranakani päritolu naine. Peranakanid on 15-17. sajandil Hiinast Malai saarestikule, sh praeguse Singapuri territooriumile emigreerunud hiinlaste järeltulijad. See siin olevat üks üsna "õige" viis nonya laksa tegemiseks - mida iganes see "õige" täpselt tähendab :)