125 g võid
85 g suhkrut
90 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
Beseekiht:1 dl mandlilaaste
1 tl vanillisuhkrut
125 g suhkrut
Rabarbritäidis:5 dl tükeldatud rabarbrit
1 dl suhkrut
1 tk kaneelikoort
0.5-1 dl vett
2 dl 35% rõõska koort
Vahusta või suhkruga, lisa vahustades munakollased. Lisa omavahel segatud kuivained vaheldumisi piimaga. Määri tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 25x30 cm koogiplaadile ning küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks, lisa vähehaaval suhkur. Vahusta, kuni saad kausi pahupidi pöörata, ilma et vaht välja valguks.
Määri munavalgevaht ühtlaselt eelküpsetatud põhjale. Puista peale mandlilaastud ning küpseta 180-kraadises ahjus 15 minutit, kuni koogi pind on kuldne. Jahuta ja lõika pooleks.
Valmista rabarbritäidis: sega potis rabarbritükid, suhkur, vesi ja kaneelikoor. Keeda, kuni rabarbrid on pehmed. Jahuta.
Lisa jahtunud rabarbrimoosile vahustatud koor ning määri kreem veidi enne serveerimist tordipõhjade vahele.
Soome Valio retsept (Raparperi-Brita). Pildi tegi LIISI107.
Kahjuks tegin ahjuukse liiga vara lahti ja seetõttu vajus beseekiht kokku :(, aga maitsev oli sellegipoolest :)
Minu arvates üks parimaid rabarberikooke üldse, noh eelduseks et besee maitseb. :) Mina eelistan koogile kreemi vahele määrida mite vahetult enne serveerimist vaid vähemalt 3 tundi enne. See teeb alumise kihi mõnusalt pehmeks, aga pealmise kihi besee säilib krõbedana. Vahukoore täidisele olen lisanud ka surtsu laimimahla või ingverit.
Päris hea kook, natuke magus minu jaoks. 4aastane sõi hea meelega, küllap peab siis hea olema, ta on muidu kookide osas suht valiv.
Selle kevade lemmik rabarberi-kook. Kellele pehme besee sobib, sellele kook ka maitseb. Suhkruga võib natuke koonerdada, et rabarber ägedalt välja tuleks, aga tulemus on väga hea!
Rabarbri-beseetort ehk rabarbribrita
Sellise retsepti järgi valmistatud kooke kutsutakse Soomes Brita-tortideks. Eesti keeles võiks neid siis samamoodi kutsuda - nt rabarbribrita (vrdl 'maasikašarlott).