100 g seemneteta rosinaid (nt Germund)
75 g tumedat rummi või burbooni viskit
175 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0.5 tl söögisoodat
0.5 tl soola
125 g magedat sulatatud võid
150 g suhkrut
2 suurt muna
4 väikest küpset banaani (kooritult u 300 g)
60 g hakitud kreeka pähkleid (nt Germund)
1 tl vanilliekstrakti
Kuumuta ahi 170ºC. Määri 23x13x7cm keeksivorm võiga ja puista üle jahuga või vooderda küpsetuspaberiga.
Sega rosinad ja rumm väikeses kausis ning lase veidi paisuda. Sega keskmise suurusega kausis jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool.
Sega suures kausis sulavõi ja suhkur. Lisa ükshaaval kloppides munad, seejärel püreestatud banaanid. Lisa puulusikaga segades pähklid, rummised rosinad ja vanilliekstrakt. Lisa jaokaupa kuivainesegu, iga kord hoolega segades.
Kalla tainas keeksivormi ning küpseta 170-kraadise ahju keskosas 60-75 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.
Lase vormis jahtuda, seejärel lõika paksudeks viiludeks.
Retsept on Nigella Lawsoni raamatust "How to be a Domestic Goddess"; Nigella võttis retsepti Jim Fobeli raamatust "Old-Fashioned Baking Book: Recipes from an American Childhood". Vaata ka Nami-Nami mugandust/eestindust antud retseptist. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.
Proovitud see keeks. Aga kogu asja juures on huvitav see, et jahu läheb nii vähe??? Enamuse taignakogusest moodustavad banaanid ja muu sarnane. Kreeka pähkli asemel panime mandleid ja tulemus oli VÄGA hea. Selline parajalt mure ja mahlane keeks. Mitte kuiv-kõva-pude. Väga lihtne teha ka. Pole teab mis kõva keeksiguru ja ega oska tulemust väga profesionaalipilguga hinnata, aga söödi ja kiideti.
Magus ja maitsev hommikusöök oli!
Kiidan ka, keeks sai mõnusalt mahlane ja maitsev, kidasti proovimistväärt retsept. Kõige parem oli ahjusoojana paksude viiludena.
See on parim keeks, mida ma tean :D
Keeks on igati kiiduväärt, olen teinud mitmeid kordi. Viimane kord proovisin nii, et panin 50g võid ja pool klaasi õunapüreed (suhkruta!). Erilist vahet sellel veidi vähem rasvase keeksi ja tavalise võikogusega tehtud keeksi vahel ei täheldanud. Võibolla kui oleks kaks kõrvuti olnud maitsmiseks.. aga 50% vähem võid on päris hea võit. Arvestades sellega, ei kui seda keeksi sööma hakata, siis ei saa pidama!
Väga maitsev.
Oli isegi vähendatud suhkrukogusega väga magus. Aga rummirosinad andsid keeksile kõvasti vunki juurde
tegin ka eile seda keeksi rummi kodus polnud ja panin niisama rosinad. pärast Infanta kommentaari peaks ikka rummi koju ostma ja nii ka proovima. hästi maitsev keeks tõepoolest (ka ilma rummirosinata)
Meile meeldis väga!
Ammu, ammu plaanisin selle keeksi tegemist. Rosinate, pähklite ja banaanide osas on mul tavaelus niikuinii nõrkus, miks mitte neid siis üheskoos kuskil kasutada. Ja tulemuses ei pidanud pettuma. Samas oli keeks muidugi üsna rammus ja magus nagu ühele endast lugu pidavale ameerika küpsetisele kohane. Kuna retseptis kasutatakse sulavõid, siis mina asendasin osa sellest pisut väiksema koguse õliga.
Liiga hea! Järgisin küll soovitust asendada pool võist õunapüreega ja panin vähem suhkrut, aga pool keeksi korraga nahka panna on ikka liig mis liig... Ja lapsed palusid, et ma teeks uuesti seda tainast - neile maitses tainsas isegi rohkem kui valmis keeks:)
Tegin juba teist x Nigella rummirosina banaanikeeksi, väga hea tuli. Muidugi mõtlesin, et eks peab hea olema, kui väikesesse keeksi niipalju võid ja muud head läheb :)
Imeline! Mahlane ja õhuline ja väga väga maitsev.
Väga hea tuli. Tegin rõngasvormis ja valasin pärast üle tumeda shokolaadiga. Kasutasin rohkem pähkleid ja tükeldatud muste ploome. Maitses hästi ka kolm päeva hiljem:)
Kui keekside puhul tihtipeale kehtib tõsiasi, et nad kipuvad olema kuivemat sorti suutäis tee kõrvale, siis see ei kehti selle isendi kohta siin. Keeksis olev rosina-pähkli-banaanisegu annab küpsetisele suurepärase maitse ja mahlakuse isegi järgmiseks ja ka ülejärgmiseks päevaks ,kuigi ei tasu loota, et seda nii kauaks jagub. Originaalretspti muutsin ainult selle võrra, et vähendasin veidi suhkru ja või kogust, sest Nigella magustoidud on teadagi vääääga magusad ja rammusad. Ja banaanidega ei maksa ka liiale minna, sest see võib keeksi läägeks muuta.
Tõenäoliselt on juba iga suurem kokandushuviline selle keeksi enda jaoks juba avastanud... kuid mina alles avastasin. Mmmmm ja milline avastus. Tõeliselt hea keeks. Ja rumm - oooooo jaaaaaa sõnu pole vaja.
Kuna kodus rummi ei olnud, hoidsin rosinaid õunamahlas ning ruhkru kogust vähendasin 50 grammi. Aga see keeks on tõesti hea. Soojalt või külmalt. Valmimise päeval kipus veidi lõigates lagunema, aga järgmine päev püsis ilusti koos. Kuulsin ainult komplimente :).
oli mõnus magusaamps. kuna rummi hetkel käepärast ei olnud, siis asendasin selle vana tallinnaga. muu käis täpselt retsepti järgi, ei saanud liiga magus ega rammus ja kadus taldrikult kiiresti. sõid ka need, kes muidu suured banaanifännid ei ole.
mulle pole kunagi banaaniküpsetised meeldinud kuid see... teen juba mitmendat korda ja pean ütlema, et see on ilmeliselt mahlane, kohev ja hea viis üleküpsenud banaane realiseerida. Või ja suhkrukogus on keeksi kohta selles retseptis imetilluke- "vanaema" keeksi retseptis on näiteks 200 g võid ja lademetes suhkrut :P
Kuna kodus oli paar seismajäänud banaani üle, siis surfasin nami-namis ringi, et leida ideid nende õnnetute banaanide realiseerimiseks. Valisin teiste seast välja selle retsepti kuna juhtus kodus põhimõtteliselt kõike vajaminevat olema (v.a et rummi asemel kasutasin brändit ja või asemel lisasin tilga rapsiõli). <p>Keeks valmis väga kerge vaevaga ning olen tulemusega igati rahul. Usun, et järgmisel päeval võib see veel paremini maitsta, aga pole kindel, et seniks seda jätkub :)</p>
Tegin pardimunade ja demerara suhkruga. Tuli hästi mõnus. Maitsev mahlane keeks. Sööjad kiitsid!
Nigella banaanikeeks
Ameerikalik rummi või burbooniga maitsestatud banaanikeeks - mahlane ja maitsev.
Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi tootevalikust.