300 g lüditud rohelisi herneid (u 1 kg kaunu)
50 g võid
1 väike hakitud sibul
200 g e. 2,5 dl risotoriisi (vialone nero v. carnaroli)
7,5 dl köögivilja- või kanapuljongit
peotäis hakitud siledalehist peterselli
50 g riivitud Parmesani
Kui Sul on terved hernekaunad, siis puhasta esmalt herned.
Kuumuta potis või sügaval praepannil või, lisa hakitud sibul ja prae sibul keskmisel kuumusel klaasjaks.
Lisa puhastatud herned maitsesta soolaga. Kuumuta veel paar minutit, aeg-ajalt segades.
Lisa umbes 2/3 puljongist, siis alanda kuumust ning kata pott kaanega. Lase segul umbes 10 minutit podiseda.
Lisa riis ja ülejäänud puljong, sega läbi. Kata pott uuesti kaanega ja lase roal umbes 15-20 minutit podiseda. Valmis riis peaks olema al dente, ehk küps, aga mitte veel pehme.
Sega juurde hakitud petersell ja riivitud juust. Tõsta pott tulelt, maitsesta vajadusel soolaga. Serveeri, pannes lauale veel riivitud parmesani.
Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Siin üks 2016. a tehtud pilt :) Nõus, et suvel jääb see roog eriti hea, kui kasutada värskeid hernekauni, aga sügistalvisel ajal sobivad ka külmutatud herned.
Risi e bisi
Riis ja herned itaalia moodi.
Veneetsiast pärit kevadine roog, mida serveeritakse lusikaga, mitte kahvliga. Liigitatakse "risotoliste" alla. Mõnikord maitsestatakse puljong ka pancetta singiga.