Risi e bisi

Riis ja herned itaalia moodi.

Veneetsiast pärit kevadine roog, mida serveeritakse lusikaga, mitte kahvliga. Liigitatakse "risotoliste" alla. Mõnikord maitsestatakse puljong ka pancetta singiga.

Kogus
kahele kuni kolmele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

300 g lüditud rohelisi herneid (u 1 kg kaunu)

50 g võid

1 väike hakitud sibul

soola

200 g e. 2,5 dl risotoriisi (vialone nero v. carnaroli)

7,5 dl köögivilja- või kanapuljongit

peotäis hakitud siledalehist peterselli

50 g riivitud Parmesani

Valmistamine

Kui Sul on terved hernekaunad, siis puhasta esmalt herned. 

Kuumuta potis või sügaval praepannil või, lisa hakitud sibul ja prae sibul keskmisel kuumusel klaasjaks.

Lisa puhastatud herned maitsesta soolaga. Kuumuta veel paar minutit, aeg-ajalt segades.

Lisa umbes 2/3 puljongist, siis alanda kuumust ning kata pott kaanega. Lase segul umbes 10 minutit podiseda. 

Lisa riis ja ülejäänud puljong, sega läbi. Kata pott uuesti kaanega ja lase roal umbes 15-20 minutit podiseda. Valmis riis peaks olema al dente, ehk küps, aga mitte veel pehme.

Sega juurde hakitud petersell ja riivitud juust. Tõsta pott tulelt, maitsesta vajadusel soolaga. Serveeri, pannes lauale veel riivitud parmesani.

Nipid ja soovitused:

  • Vegetaarse versiooni jaoks kasuta köögiviljapuljongit, samuti vali vegetaarse märgistusega Parmesani-laadne juust. 

Loe veel:

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 05.11.2021 10:34

Siin üks 2016. a tehtud pilt :) Nõus, et suvel jääb see roog eriti hea, kui kasutada värskeid hernekauni, aga sügistalvisel ajal sobivad ka külmutatud herned.