Feijão à portuguesa ehk Portugali oapada

Retsepti autor David Leite rõhutab Epicurious.com lehel, et oluline on kasutada õiget suitsuvorsti - portugali chouriço (või linguiça) on tugeva küüslaugu- ja suitsumaitsega.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

450 g valgeid kuivatatud ube (pese, puhasta ja leota)

450 g viilutatud peekonit

1 suur hakitud sibul

3 hakitud küüslauguküünt

1-1.2 l vett

180 g purk kontsentreeritud tomatipastat

450 g Portugali chouriço või Hispaania chorizo vorsti 0,5 cm viiludena

0.5 tl kuivatatud tšillihelbeid

1 sl paprikapulbrit

Valmistamine

Pane oad pott, kalla peale niipalju külma vett, et vesi ulatuks 5 cm üle ubade. Leota 8 tundi.

Prae peekoniviilud 4-6-liitrises paksupõhjalises potis krõbedaks, pane köögipaberile nõrguma. Jäta potipõhja umbes 4 sl rasva (ülejäänud vala minema).

Prae sibul keskmisel tulel kuldseks - umbes 7-9 minutit. Lisa küüslauk ja prae, kuni küüslauk on kergelt kuldne.

NB! Pruunistatud sibul ja küüslauk - ehk 'refogado' - on antud roa puhul väga oluline!

Nõruta oad ja lisa koos ülejäänud ainetega (v.a. peekon) potti. Kuumuta keemiseni ning hauta seejärel ilma kaaneta potis aeg-ajalt segades umbes 1,5 tundi, kuni oad on pehmed (mida vanemad oad, seda kauem need keevad). Vajadusel lisa vett, ent hautis peab olema üsna paks.

Vahetult enne serveerimist lisa tükeldatud peekon ning maitsesta soola ja pipraga. Kõrvale paku rohelist salatit ja maitsvat nisuleiba.

Nipid ja soovitused:

Retsept on USA ajakirjast Gourmet (December 2000, Portuguese Bean Stew)

LISA KOMMENTAAR