Portugali lehtkapsasupp

Väga mõnusa maitsega soojendav supp caldo verde Portugali köögist. Kohustuslikud on vaid kolm komponenti - vesi, kartul ja lehtkapsas, ent siin vürtsika chorizo-vorstiga variant.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

150 g jupp chorizo vorsti

1 suurem sibul

2-3 küüslauguküünt

1 l vett või puljongit

3-4 parajalt suurt kartulit

200 g lehtkapsast

soola ja musta pipart

Valmistamine

Eemalda vajadusel chorizo-vorstilt kest ning lõika vorst umbes poole sentimeetri paksusteks viiludeks. Pane vorstiviilud potti ning kuumuta aeg-ajalt segades keskmisel kuumusel, kuni vorstiviilud on kenasti kuldpruunid ning suitsutatud paprika pulbrist läbi imbunud rasv on poti põhja vähemalt osaliselt katnud. 

Tõsta praetud chorizo-viilud kurnlusikaga potist välja ja pane taldrikule ootele. Kui poti põhjas tundub õli vähe olevat, siis lisa sorts oliiviõli. 

Koori sibul, haki peeneks. Pane potti ja prae umbes 5 minutit. Siis lisa peenelt hakitud küüslauk ja prae veel minut aega.

Lisa kooritud ja hakitud kartulid, sega läbi. Maitsesta soola-pipraga, lisa kuum vesi või puljong. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning keeda 15-20 minutit, kuni kartulikuubikud on pehmed. Soovi korral püreesta supp täielikult või osaliselt, kasutades nt saumikserit.  

Kartulite keetmise ajal pese lehtkapsalehed hoolikalt ning lõika välja keskmine roots. Pane lehtkapsalehed paarikaupa kokku, keera rulli ja lõika siis hästi-hästi õhukesteks ribadeks ("chiffonade").

Kui kartulid on pehmed ja supp (soovi korral) püreestatud, lisa potti peenikesed lehtkapsaribad. Kuumuta läbi ja serveeri. Igasse supitaldrikusse pane ka mõned praetud chorizo-viilud. 

Nipid ja soovitused:

  • Chorizo asemel võiks kasutada chouriça või linguiça vorsti, aga neid on Eestis raske leida. 
  • Taimse versiooni jaoks prae sibul ja küüslauk oliiviõlis, maitsesta supp julgelt suitsutatud paprika pulbriga. 
  • Supi võib vabalt eelmisel päeval valmis keeta ja enne serveerimist uuesti soojendada - maitse sellest vaid paraneb. 
  • Musta pipra asemel võib maitsestamiseks kasutada ka valget pipart - viimast armastavad portugallased väga.
  • Linguiça on Portugalis levinud suitsutatud sealihavorst, mille maitsestamiseks on kasutatud paprikat ja küüslauku. Chouriça ja chorizo on vastavalt siis Portugalis ja Hispaanias populaased vinnutatud-fermenteeritud-suitsutatud sealihavorstid, mis saavad oma erilise maitse ja värvi suitsutatud paprika pulbrist. 

Loe veel:

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 03.10.2016 09:19

Meie pere täiskasvanutele see VÄGA meeldis - tore, et nii vähestest komponentidest saab nii tummise ja maitseküllase roa. Teeme kindlasti veel!

Pihlakmari
postitatud 03.04.2023 10:02

Meh, ei olnud midagi erilist, kordamisele kindlasti ei lähe.

Pille
postitatud 04.04.2023 08:25

No näed, kui erinevad maitsed inimestel on :) Äkki meil oli eriti hea chorizo-vorst?

Karlo
postitatud 26.07.2023 20:29

Oivaline, läheb kordamisele