Ahjupraad

Prae küpsetamise ajaks arvesta 1 tund kilogrammi kohta pluss veel 10 minutit. Liha saad küpsetada ka küpsetuskotis.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 kg sealiha (kamaraga seljatükk)

soola

sinepit

Lisandiks:

1-2 kg kartuleid

õli

soola ja musta pipart

Valmistamine

Lõika kamar ja osaliselt ka selle all olev pekikiht suure terava noaga 1,5 cm küljepikkusega ruutudeks. Raputa ruutude vahekohtadesse soola, määri liha sinepiga (mitte kamar!). Pane lihatükk kõrgete servadega ahjuvormi, kamarapool ülalpool.

Küpseta 160-kraadises ahjus lahtiselt, kuni kamar pruunistub. Vajadusel kalla vormi keeva vett, mis aurustudes prae mahlasena hoiab.

Kui kamar on pruunistunud ja krõbe, aseta prae peale lahtine fooliumitükk ja küpseta veel.

Mähi küpsenud lihatükk fooliumisse ja lase 20 minutit seista, nii muutub praad mahlasemaks ja lahtilõikamine lihtsamaks.

Kui soovid prae juurde pakkuda ahjukartuleid, võta veidi suurem vorm. Pane kooritud, õliga määritud ja soolaga üleraputatud kartulid ahjupannile siis, kui küpsetusaega jääb umbes pool tundi.

Serveeri kõrvale ka hapukapsaid.

 Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Wrf
postitatud 27.09.2025 15:57

You don’t even say how long for, lame

Pille
postitatud 28.09.2025 22:16

Kui lugemisprillid ette panna, siis AVALAUSE on järgmine: "Prae küpsetamise ajaks arvesta 1 tund kilogrammi kohta pluss veel 10 minutit." Kui on TÄPSELT 2 kg liha, siis ongi küpsetamise aeg 2 tundi + 10 minutit jne. Kui on veidi väiksem/suurem, siis saab ümber arvutada.

Sinepenis
postitatud 09.12.2025 12:17

Sinepist on juttu ainult koostisosades, aga mitte valmistusjuhistes ;)