50 g võid
100 g suhkrut
250 g suuri (kultuur)jõhvikaid
Tainas:120 g nisujahu (2 dl)
1.5 tl küpsetuspulbrit
85 g suhkrut
1 tl kaneeli
näpuotsaga soola
70 g mahedamaitselist õli
2 suurt muna
0.75-1 dl piima
Sulata spetsiaalses tarte tatin koogivormis või 20 cm pannil (sirgeservaline, mille saab pärast ahju panna) 50 g võid. Sega juurde 100 g suhkrut ning lisa jõhvikad. Sega, kuni jõhvikad on siirupiga kaetud. Pane kõrvale.
Sega jahu, küpsetuspulber, sool, kaneel, suhkur, õli ja munad kausis või köögikombainis ühtlaseks. Lisa vähehaaval piim, kuni saad pehme taina.
Kalla tainas jõhvikatele ja pane kook 180-kraadisesse ahju. Küpseta 30 minutit, kuni kook on kerkinud ja kuldpruun ning servadest lahti lööma hakkab.
Võta koogivorm ahjust välja, kata taldrikuga. Keera vorm koos taldrikuga pahupidi ja eemalda ettevaatlikult koogivorm (ära end kõrveta!).
Serveeri paksu hapukoore või jäätisega.
Nigella Lawsoni retseptiidee, pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Proovisin järele ja jäin tulemusega üldiselt rahule. Kui järgmine kord teen, siis panen ehk natuke vähem võid, sest selle kogusega tundus natuke ehk liiga rammus. Aga maitsev oli küll ja ilus ka.
Vormiks kasutasin nelinurkset klaasvormi, sest ümmargused, mida ka pliidile oleks julgenud panna, olid väga kõrge äärega. Panin suhkrut natuke vähem ja jõhvikaid natuke rohkem. Kui algul tundus, et vormis on ainult jõhvikavedelik ja tainast nagu polegi, siis peale küpsetamist oli olukord vastupidine - jõhvikad ja siirup kadunud ning tainakiht ilus paks. Maitse see-eest suurepärane! Karamellised magusad jõhvikad olid nii maitsvad, et tekkis mõte, kas neid võiks niisama magustoiduks teinekord teha.
Kuidas ma võid detsiliitritega küll mõõdan? Äkki saaks grammides.
Väga hea kook tuli, kaneel andis kergelt jõuluse meki. Või võtmisel kaalusin ära, et 1 dl võid = 80 g võid.
Väga 5! Karamellised jõhvikad tegid koogi eriti maitsvaks. Võid tundus küll palju, seega panin ma seda etteantud kogusest vähem. Ei juhtunud hullu midagi. Kui taigna jõhvikatele valasin, siis tekkis küll pisut skeptiline mõte, et mis kook sellest küll tulla saab. Aga tuli! Tuli kohe väga maitsev, kohev, ja nägus.
Meil oli nädal aega tagasi isa sünnipäeva ja jõuluootuse puhul magusaks jõhvika pahupidikook, mille kõrvale sõime vahukoorekreemi (vahukoor ja vaniljega kohupiimakreem). Väga sobiv kook jõuluaega.
Oli hea, aga õuntega pahupidikoogid maitsevad mulle rohkem
Mulle meeldis! Tegin pool kogust 18 cm vormis. Suhkru, või ja jõhvikad kuumutasin tavalisel pannil ja valasin marjad küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi põhja. Tainas peale ja toimis väga hästi ka ilma spets vormita :)
Hea lihtne teha ja kõik vajalik oli kapist võtta. Maitses üle ootuste hästi, sõime Tere vahustatava kaerakoorega, mis sinna juurde oma maheda ja kerge maitsega oivaliselt sobis.
Jõhvika pahupidikook
Tarte tatin'i põhimõttel valmistatud jõhvikakook on tõeline lauakaunistus! Kook väga jõulune, aga sobib ka niisama pimedal sügis- või talveõhtul lauale.
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.