Sefiirikorvikesed

Klassika! Eriti ilusad jäävad korvikesed, kui kasutada lainelise servaga alt kitsamaid ja ülalt laiemaid küpsetusvorme.

Nii korvikesed kui ka sefiiri pritsimiseks vajalikud abivahendid leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
12 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Täidis:

1 dl hapukat õuna- või pohlamoosi

Muretainas:

100 g võid

150 g nisujahu

1 sl suhkrut

2-3 sl külma vett

Sefiir:

3 munavalget

300 g suhkrut

näpuotsaga sidrunhapet

0.25 dl haput õuna-, sõstra- või jõhvikamahla või vett

Valmistamine

Valmista esmalt muretainakorvikesed. Sega kausis jahu ja suhkur, siis lisa kuubikuteks lõigatud külm või ja haki noaga ühtlaseks puruks. Lisa külm vesi ning sega kiiresti tainaks. Suru tainas palliks, siis vajuta lapikuks kettaks ja pane toidukilesse mässituna pooleks tunniks külmkappi. Siis rulli tainas kergelt jahusel laual lahti, lõika kettad ja suru need võitatud vormidesse (kui võimalik, pane nüüd korvikesed veel 15 minutiks külmkappi või isegi sügavkülma). Küpseta 225-kraadises ahjus 10-12 minutit, kuni muretainas on kenasti läbi küpsenud ja korvikesed kuldsed. Lase jahtuda. (NB! Korvikesed võid eelmisel päeval valmis küpsetada!).

Sefiiri valmistamiseks tuleb esmalt keeta siirup. Pane suhkur, mahl või vesi (valge sefiiri jaoks siis viimane) ning sidrunhape väikesesse potti ja keeda nõrgal kuumusel siirupiks. Kui Sul on suhkrutermomeeter, siis peaks see näitama 118 C ("pehme kuulikese staadium" e. "soft-ball stage"). 

Vahusta munavalged hästi puhtas suures kausis tugevaks vahuks, siis lisa edasi vahustades kuum siirup peene nirena munavalgevahu hulka. Seejärel jätka vahustamist veel 7-8 minutit, et sefiir korralikult jahtuks. 

Sefiirikorvikeste kokkupanek: aseta igasse muretainakorvikesse kuhjaga teelusikatäis hapukat moosi. Aseta pritskotile meelepärane otsik ning kaunista korvikesed sefiiriga - esmalt mööda korvikese sisekülge, siis "ülespoole" sefiiritornikest "ehitades". 

Hoia serveerimiseni jahedas ja kuivas. 

Pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 15.06.2016 10:43

Kes soovib sama haput sefiiri nagu poetortidel, võib sidrunhapet kaks näpuotsatäit panna :) Gaasi- ja indukstioonpliidiga kulub siirupi keetmiseks oluliselt vähem aega! Tasub poti ääres seista ja kontrollida! Igasugune "käed vaba" mikser on sefiiri tegemisel väga suureks abiks.

Piia
postitatud 22.07.2016 19:58

Esimese korra kohta tuli välja väga hästi ja maitsvad :)

Tuuli
postitatud 19.12.2016 19:11

Selle retsepti järgi tehtud mini variant! Kasutasin väikest muffinivormi korvide küpsetamiseks. Alla panin pohlamoosi, tulid väga maitsvad ja just sellised parajad ampsukad.

Kadri Kivinurm
postitatud 04.01.2017 13:51

Nami-nami;)

Mida ma valesti teen?
postitatud 08.02.2017 19:17

Olen juba 2 korda täpselt retsepti järgi proovinud sefiiri teha - munavalged vahustan köögikombainiga täiesti kõvaks vahuks ning keedan samal ajal siirupi. Kõik on ok, kuni siirupi köögikombaini kannu vahustamise ajal vaikselt juurde lisan - segu muutub täiesti vedelaks :( Kas on võimalik, et kombain vahustab sefiirisegu üle? Kahjuks on mu masinal ainult 1 vahustamiskiirus.. Lõpptulemus on vedel nagu supp ja lendab prügikasti, proovisin ikka 10 minutit otsa veel vahustada seda.

Kas keegi oskaks aidata või saab sefiiri ainult siiski käsimiksriga teha?

Kaare
posted on 09.02.2017 10:16

Kui vedelaks läheb, siis on asi tõesti selles, et munavalged on üle vahustatud. Vahustamise käigus tuleb pidevalt jälgida, millal vaht paras on. Paned vahepeal masina seisma ja tõstad lusikaga vahtu üles - kui tipud jäävad püsti, siis ongi juba korras ja nö igaks juhuks natukene veel vahustama ei pea :)

Võib olla on asi selles, et munavalgevaht jääb liiga kauaks seisma? Siis hakkab vaht põhjast jälle vedelaks muutuma. Kui sa nüüdseks juba tead, kui kaua aega sinu pliidil siirupi keetmine võtab, siis saad umbes arvestada, millal munavalgeid oleks mõistlik vahustama hakata, et need liiga kauaks pärast siirupit ootama ei jääks.

Üks nipp on tegelikult see, et lisad 15-20% retseptis ettenähtud suhkrust järk-järgult munavalgetele vahustamise käigus (ülejäänud suhkrust keedad siirupi). Alustad suhkru lisamist siis, kui on tekkinud esimesed vahumügarad. Vahustad teravate tippudeni.
Suhkruga vahustades muutub munavalgevaht tihedamaks ja tugevamaks, kannatab kauem siirupit oodata ja ei tohiks ka alt vedelaks minna.

Valestitegija
posted on 09.02.2017 15:25

Suur tänu, siin on mitu head nippi katsetamiseks! :)

Aune
postitatud 26.04.2017 15:40

Tegelikult köögikombainiga ei saagi head sefiiri teha.... katsetasin ka ja mikseriga kõige parem tulemus.Siirup peab olema täpselt paraja paksusega, et sefiir tuleks välja. Kõik tuleb katsetamise käigus-iga pliit ja perenaine on erinevad. Edu kõigile sefiirimeistritele :)

Reetpeet
postitatud 05.06.2018 01:21

Kas oleks võimalik teha üks suur sefiirikorv? :) Mõtlen, et suures lahtise piruka vormis põhi küpsetada ja see pärast moosi ja sefiiriga üle valada? Mis te arvate?

Pille
posted on 01.07.2018 08:22

Reetpeet, proovi ja anna teada :)