450 g puhastatud väikesi kalmaare
1 suur sidrun
3 peenestatud küüslauguküünt
0.75 dl kreeka oliiviõli
2 kuhjaga sl värsket hakitud peterselli
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:Tõmba kalmaaride seest haarmed välja, pese, kuivata köögipaberiga ja pane kõrvale.
Lõika kalmaarituub 1 cm rõngasteks ja pese jooksva külma veega, kuivata köögipaberiga.
Pane kalmaarirõngad ja haarmed madalasse kaussi. Pressi peale sidrunimahla, sega ja lase 5 minutit maitsestuda. Nõruta ja raputa kuivaks.
Kuumuta õli suurel paksupõhjalisel pannil, lisa küüslauk ja sidrunikoor ning kuumuta aeglaselt tuliseks. Kui pann on hästi tuline, lisa ettevalmistatud kalmaar ja prae kuumas õlis. Sega pidevalt, nii et kalmaar servadest veidi värvi muudab - 1-2 minutist piisab.
Maitsesta soola ja pipraga, lisa petersell ja serveeri kohe. Pressi sidrunisektoritest mahla peale.
Eriti maitsev värske salati ja sooja pitaleivaga.
Briti kokandusguru Delia Smithi retsept (Greek-style Squid with Lemon, Garlic and Olive Oil). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Kreeka kalmaarihautis
Küüslaugu, sidruni ja oliiviõliga valmistatud kalmaarid.