Jamie lihtne kalkun

Valmista terve kalkun pühadelauale Jamie Oliveri retsepti järgi. Retsept on mõeldud u 6-kilose kalkuni valmistamiseks, nii et vaja on suurt ahju :)

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

6 kg kaaluv kalkun (rupsidega)

125 g pehmet toasooja võid

1 mandariin

paar loorberilehte

paar salveioksa

paar rosmariinioksa

2 sibulat

2 porgandit

2 sellerivart

soola ja musta pipart

Valmistamine

Võimaluse korral alusta ettevalmistustega serveerimisele eelneval päeval. Võta kalkun 1-2 tundi enne valmistamist toatemperatuurile soojenema.

Kui kalkuni kõhuõõnsuses on kotike rupsidega, võta need välja ja pane ahjupannile - need annavad praeleemele imehead lisamaitset.

Hõõru kalkun üleni pehme võiga sisse, siis maitsesta lind soola ja pipraga.

Lõika mandariin pooleks, pista kõhuõõnsusesse koos ürtidega. 

Soovi korral pista umbes 200 g Gennaro sibula ja sealiha praetäidist kalkuni kaela õõnsusesse. 

Lõika porgandid, sibulad ja seller tükkideks, pane ahjuplaadile. Aseta kalkun köögiviljadele ja kata fooliumiga. 

Pese käed hoolega puhtaks ja puhasta kõik töövahendid, mis toore linnulihaga kokku puutusid. 

Kuumuta ahi 180º kraadini. Arvesta umbes 25-30 minutit mahelinnukilo kohta ja 35-40 minutit suurtööstuse kalkuni kilo kohta. 6 kg kalkun küpseb 2 tundi ja 42 minutit - Jamie arvutab mahelinnu kilo kohta nimelt 27 minutit :)

Eemalda foolium linnu kohalt u 45 minut enne küpsetamise lõppu, et lind saaks kenasti pruunistuda. 

Kontrolli linnu küpsust

Torka nuga kintsu kõige paksemasse ossa - kui lihamahl on selge, on kalkun küps. Kui lihamahl on verine, siis jätka küpsetamist. Liha sisetemperatuur peaks olema 65ºC kvaliteetse mahelinnu puhul või 70ºC suurtööstuse kalkuni puhul.

Tösta kalkun ahjupannilt nt köögitangidega ära, nii et praemahlad kõik pannile jääksid. Tõsta kalkun vaagnale, kata kahekordse fooliumiga ja seejärel puhta köögirätikuga ning jäta kuni kaheks tunniks ootele. 

Valmista praeleemest kaste. 

Kuidas tükeldada kalkunit?

Variant 1. Eemalda tiiib, lõika nahk kintsu juurest läbi, siis keera jalad küljest ära. Pruuni kintsuliha võid rebida tükkideks või lõigata viiludeks. Lõika rinnaliha noaga suurteks õhukesteks viiludeks. 

Variant 2. Eemalda tiiib, lõika nahk kintsu juurest läbi, siis keera jalad küljest ära. Ots üles selgroog ning lõika noaga mööda karkassi, kuni kogu rinnafilee on lahti. Tõsta rinnafilee ühes tükis lõikelauale ja lõika viiludeks.   

LISA KOMMENTAAR

Sirts
postitatud 12.09.2005 16:33

Olen teinud, väga hea.