1 kg punast paprikat
500 g pommut e. baklažaani
4 sl päevalilleõli või oliiviõli
1 sl õunaäädikat
1 tl soola
maitse järgi musta pipart
Rösti paprikaid ja pommut süte kohale asetatud restil (või kuumas grillahjus või gaasileegi kohal) u 15 minutit, kuni need on pealt mustaks tõmbunud (pommu e. baklažaaniga läheb u 30 minutit).
Siis pane suurde kaussi, kata toidukilega ja lase 20 minutit higistada. Eemalda söestunud koor, paprikatelt ka seemned.
Pane paprikad, pommu ja küüslauk köögikombaini ning töötle jämedakoeliseks massiks. Lisa õli, äädikas ja sool ning peenesta veel korra.
Pane segu potti. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning lase keskmisel kuumusel podiseda u 30 minutit, aeg-ajalt segades.
Võta pott tulelt, maitsesta soola-pipraga parajaks. Lase jahtuda. Serveeri kohe toatemperatuuril või säilita kuni 1-2 nädalat kinnises karbis külmkapis.
Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Ajvar
Ajvar on Balkani maades populaarne paprika-pommudipp. Eriti hõrgu maitse annab sellele paprikate ja baklažaanide ehk pommude eelnev röstimine.