500 g jahusemat sorti kartulit (nt King Edward)
120 g nisujahu
2 muna kollast
12 päikesekuivatatud tomatit (NB! mitte õlis säilitatud)
soola ja musta pipart
Oliivikaste:4 sl oliiviõli
1 väike hakitud sibul
2 küüslauguküünt (suru kergelt katki, aga ära haki)
120 g jämedalt hakitud musti oliive
paar oksa värsket tüümiani e. aed-liivateed
1,2 dl punast veini
soola ja musta pipart
Pane päikesekuivatatud tomatid sooja vette ja leota pehmenemiseni.
Pane koorimata kartulid kergelt soolasesse vette, kuumuta keemiseni ja keeda tasasel tulel pehmeks. Nõruta. Kui kartulid on jahtunud, siis koori ja tambi võimalikult ühtlaseks pudruks (NB! mitte köögikombainis!).
Sega suures kausis kartulipuder, jahu, munakollased, sool ja pipar ühtlaseks.
Nõruta päikesekuivatatud tomatid ja suru kuivaks. Haki hästi peeneks (soovi korral köögikombainis). Lisa kartulimassile ja sega hoolega. Tainas peab olema üsna pehme.
Võta tainast suur tükk ja rulli kergelt kartulitärklisega puistatud töölaual vorstideks. Lõika vorstid omakorda 2 cm juppideks. Rulli iga juppi kahvliseljaga kergelt laual, nii et saad traditsioonilise gnocchi kuju ja mustri.
Valmista kaste:
Kuumuta oliivõli suurel pannil, lisa sibul ja küüslauk ning prae tasasel tulel, kuni sibul on pehme. Lisa oliivid, aed-liivatee ja vein ning hauta, kuni vein on aurustunud. Maitsesta soola ja pipraga.
Kuumuta suures potis soolaga maitsestatud vesi keemiseni, lisa gnocchid. Keeda, kuni gnocchid pinnale kerkivad. Tõsta pinnale kerkinud gnocchid vahukulbiga välja ja lisa oliivikastmele. Sega hoolega ja serveeri kohe.
Retsept on BBC saatest Saturday Kitchen (15.11.2003, Sundried Tomato Gnocchi with Black Olive Sauce). Pildid tegi ZOOZI.
Päikesekuivatatud tomati gnocchi oliivikastmega
Gennaro Contaldo retsept Itaalia kartuliklimpide e. gnocchi tegemiseks.