Küpsised 'Kevadlill'

Klassikalised Eesti pritsküpsised, mida enamasti valmistatakse lillekujulistena. 

Sobiva küpsisepressi leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
1 kg
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

170 g suhkrut (2 dl)

350 g võid

2 muna

0.5 dl vett

1 tl vanillisuhkrut

500 g nisujahu

Glasuur:

1 dl tuhksuhkrut

1 tl kakaopulbrit

veidi vett

Valmistamine

NB! Kõik komponendid olgu toasoojad, siis segunevad ained omavahel paremini.

Vahusta või suhkruga heledaks kreemjaks vahuks. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval toasoojad munad, seejärel vanillisuhkur ja vesi. Lõpuks lisa jahu ja sega käsitsi ühtlaseks tainaks. Sega vaid nii palju, et jahu enam-vähem seguneb.

Pane tainas küpsisepressi või pritskotti ning pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile tähekujulise tüllega küpsised. Vajuta märja sõrmega iga küpsise keskele lohuke (sinna pritsid hiljem glasuuritäpikese lille südameks). Küpseta 200-kraadises ahjus kuldkollaseks.

Glasuuri valmistamiseks sega tuhksuhkur, kakao ja vesi paksu hapukoore sarnaseks massiks. Soojenda saadud segu veevannil pidevalt segades 36-40 kraadini (nii hangub glasuur hiljem kiiremini ja jääb kenasti läikima). Vala glasuur väikesesse kilekotti või küpsetuspaberist volditud pritskotti ning pritsi iga küpsise keskele glasuuritäpike. Lase täielikult hanguda.

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Ssille
postitatud 25.11.2008 20:30

Head küpsised lapsepõvest!

Aniitram
postitatud 03.12.2008 15:57

Tegin nii, et poolele taignale lisasin mooniseemneid ja poolele kaneeli ja kardemoni. Ja ma arvan, et need on maailma parimad küpsised (sest need on mu elu esimesed enda tehtud küpsised). Õnnestusid minu meelest hästi. Mul nii hea meel :)

Tiina
postitatud 01.04.2015 14:38

Mina jätan vee välja ja panen tagina vähemalt tunniks enne küpsetamist külmkappi. Saavad väga head ning muredad küpsised. Olen poolele taignale ka kakaod lisanud u.3spl. Laste lemmikud!

Lea G @ FB
postitatud 18.05.2015 22:59

Olen väga rahul. Ainuke asi mida teen järgmine kord teistmoodi on see, et lillesüdamed pritsin shokolaadist. Tahan soksi maitset seal tunda :)

Kaare
postitatud 21.01.2016 09:38

<p>Lisan siia mõned koolitarkused.</p> <p>Kevadlille küpsised (ja ka teised võiküpsised) peaksid olema hästi muredad. Et seda saavutada, tuleks pärast munade lisamist või-suhkru-munasegu hästi korralikult vahustada. Ma "unustasin" eksami ajal mikseri vahustama, sest olin muude asjadega nii hõivatud ja sain pärast kiita, et väga head muredad küpsised (:</p> <p>Mida kauem vahustada, seda parem.</p> <p>Samas võib selle õhulisuse kaotada jahu sisse segamisel. Ehk küpsisetainast ei tohi pärast jahu lisamist üle segada. Koolis õpetati meid nii - pärast jahu lisamist segad vaid õrnalt taina läbi, nii et jahu jääb näha ega segune lõplikult.</p><p> Sellise poolenisti segatud taina paned pritskotti. Kuna tainas on tugev, tuleb pritkotti korralikult suruda ja jahu segunebki lõplikult alles pritskotis pritsimise käigus. Minu viimased Kevadlille küpsised tulidki liiga kõvad, sest segasin taina üle. </p> <p>Ja üle ka ei tohi küpsetada, küpsised võiksid jääda pigem heledamad. Alati saab võtta ühe küpsise välja, et seest küpsust kontrollida.</p>

Lily Liiv
postitatud 22.01.2016 13:27

Lemmikud, tahaks kohe!

Triinutraanu
postitatud 22.01.2016 18:40

Katsetasingi ära... nii head!!! Nostalgia!!!

sininetyrkiis
postitatud 09.03.2017 09:53

Väga mõnusad küpsised! Olen igasuguste küpsiste tegemist edasi lükanud küpsisepritsi puudumise tõttu, kuid võtsin asja käsile ja otsustasin siiski kasutada pritskotti.</br> Mis seal salata, päris korralik käe trenn oli neid küpsiseid sinna ahjuplaadile saada.</br> Ilmselt pean tegema neid siiski veelkord, sest päris rahule ma ei jäänud, küpsised said pisut kõvad!</br>

Epp Viires
postitatud 24.04.2017 13:50

Tere!!!! No on jah väga head lapsepõlve küpsised!!! OOHHH!!!Ka mina mäletan veel selliseid häid küpsiseid!!!! Need on ikka need vanad ja head lapsepõlve küpsised!!! Mis viivad igal sööjal keele alla....eriti sobilikud on need kohvi või tee kõrvale süüa!!!!Head isu!!!!

Janne
postitatud 24.09.2017 20:56

Tegin ka täna neid maitsvaid küpsiseid. Välimus ei tulnud just sellised nagu pildil,aga maitse oli väga hea. Minu pere uus lemmik

LG
postitatud 24.09.2017 22:58

Mis sest et sügis käes kuid südames on kevadlill :D Nii maitsvalt meenutavad lapsepõlve.

Kaija
postitatud 19.03.2018 18:30

Vähemalt ei ole ma ainus kellel väga hästi ei õnnestunud. Maitset veel ei tea aga välimus küll õige ei ole

Sirle Ivanova
postitatud 22.03.2018 09:38

Minu lemmikud küpsised!

Pille
postitatud 24.03.2018 13:55

Kaija, mis Sul valesti läks? Kas pilti tegid?

Eili.
postitatud 29.05.2018 14:18

Sooviks teha Kevadlille küpsiseid aga pruune, kunagi sai tehtud aga enam ei mäleta palju peaks lisama kakaod samale kogusele mis retseptis kirjas.

epp viires
postitatud 08.10.2019 14:37

VÄGA HEAD KÜPSISED KOHE TEGEMA ASUDA NÄITEKS!!!! NII HEAD, ET KOHE KEELE VIIVAD ALLA!!!!

EPP VIIRES
postitatud 08.10.2019 15:31

juba saidki küpsised valmis,ainuke asi mis valesti läks oli see, et vee unustasin lisada!!!! muidu head küpsised küll!!!!ja mis kõige olulisem--- ükski ei läinud kõrbema!!!!!!

Liis
postitatud 22.03.2021 14:38

Lugesin Kaare õpetussõnad läbi ja tulid tõesti väga muredad ja autentsed küpsised! AGA ma panin pritsikotti u pool tainast ja no üldse ei jõudnud suruda, kutsusin elukaaslase appi ???? ta suutis kotigi välja venitada selle pressimisega. Küpsiste välimus seetõttu kriitikat ei kannata ???? Kui lõpuks oli väiksem kogus tainast kotis, siis oli palju lihtsam seda pritsida!

Kaare
postitatud 11.03.2023 10:49

Pruunid Kevadlilled, millest Eili kirjutas, on tegelikult Narva küpsised ja see retsept on ka Namis olemas - https://nami-nami.ee/retsept/2000/narva_kupsised

Leini
postitatud 30.11.2024 15:17

Proovisin teha,aga kahjuks ei suutnud läbi pritsi selliseid lillekesi suruda. Seega panin lusikaga pannile