Graavilõhe

Põhjamaades populaarne viis värske lõhe valmistamiseks.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 kg värsket lõhefileed

70-80 g jämedat meresoola

30 g suhkrut

1 sl värskelt jahvatatud valget pipart

punt värsket till

Valmistamine

Nopi pintsettidega kalafileest kõik küljeluud hoolikalt välja. Pane kala suurele küpsetuspaberitükile.

Sega sool, pipar ja suhkur omavahel, laota ühtlase kihina kalale. Haki till peeneks ja puista samuti kalale. 

Mähi kala küpsetuspaberisse, pane peale paras raskus. Lase kalal külmkapis vähemalt 24 tundi maitsestuda. 

Puhasta kala suuremast soolast ja tillist. Lõika õhukesteks viiludeks ja serveeri näiteks koos tilli-sinepikastmega

Märkused:

  • Valge pipar on traditsiooniline gravlax'i pipar. Kui Sulle valge pipar ei meeldi, võid kasutada ka musta pipart - või siis valge ja musta pipra segu. 
  • 24 tundi on minimaalne "graavimise" aeg, 48 tundi annab mitme eksperdi hinnangul parima tulemuse. 72-96 tundi on ka veel ok. 
  • Graavilõhe võib lõigata veidi paksemateks viiludeks kui nt külmsuitsulõhet lõigatakse.

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Sigrid P.
postitatud 03.11.2023 19:42

Mina teen ka juba aastaid selle retsepti järgi. Ja pole kunagi pidanud pettuma.