Setumaa seeneseljanka (õlivaba)

Setomaa kunagine ülemsootska Inara Luigas soovitab hea seenesaagi korral talveks purkidesse seeneseljankat teha. Inara retseptis polnud koguseid antud, siin on meie toimetaja Ilse Metsamaa edasiarendus.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 kg kupatatud seeni - nt

puravikke või pilvikuid või tatikuid

250 g viilutatud puhastatud sibulaid

300 g jämedalt riivitud porgandit

1 kg köögikombainis purustatud (kooritud) tomateid

1 sl 30% äädikat

soola

suhkrut

maitseaineid

Valmistamine

Seljankaks sobivad kõige paremini tatikud ja puravikud või isegi pilvikud. Need tuleb kõik läbi kupatada. Arvesta u 1 kg kupatatud seeni. 

Pane riivitud porgand ja viilutatud sibul potti, lisa sörts vett ja kuumuta korralikult läbi.

Siis lisa kupatatud ja peenestatud seened ning purustatud tomatid. Seejärel hauta pehmeks, lisa maitseained, äädikas, maitse järgi soola ja suhkrut.

Segu võiks umbes pool tundi pliidil haududa. Siis pole muud kui purki.

Inara Luigas: "Sellisest hoidisest saab teha suppi, kastet või isegi pirukaid. Mina panen kõiki asju silma järgi. Seeni peab ikka kõige rohkem olema. Teisi aiasaadusi võiks olla umbes pool seenekogusest. Tomatit võib vähem olla, see annab haput maitset. Soovitan igal juhul proovida. Peamine on, et purgid ja kaaned oleksid puhtad."

Loe veel:

Retsepti koostas ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Piret
postitatud 13.03.2009 14:34

Säilib keldris väga hästi, saab prae kõrvale salatiks võtta või siis suppi või kastet teha.

Kokkaja
postitatud 01.09.2009 09:01

Aga mis maitseaineid?

liilia
postitatud 16.09.2010 18:23

kasutan seda hoidist nii supipõhjana, praelisandina kui ka pitsakattes. maitsestasin soola, pipra ja küüslauguga.

Pille
postitatud 11.09.2023 09:21

Liilia foto ka:

Triin R.
postitatud 12.09.2023 20:01

Väga maitsev, kolm partiid juba tehtud. Sobib ka pitsa katteks imehästi!

Reelika
postitatud 27.09.2023 09:06

Mina ikkagi panin törtsu õli poti põhja alguses koos sibula ja porgandiga ning vett ei lisanud.