1 kg kupatatud seeni - nt
puravikke või pilvikuid või tatikuid
250 g viilutatud puhastatud sibulaid
300 g jämedalt riivitud porgandit
1 kg köögikombainis purustatud (kooritud) tomateid
1 sl 30% äädikat
maitseaineid
Seljankaks sobivad kõige paremini tatikud ja puravikud või isegi pilvikud. Need tuleb kõik läbi kupatada. Arvesta u 1 kg kupatatud seeni.
Pane riivitud porgand ja viilutatud sibul potti, lisa sörts vett ja kuumuta korralikult läbi.
Siis lisa kupatatud ja peenestatud seened ning purustatud tomatid. Seejärel hauta pehmeks, lisa maitseained, äädikas, maitse järgi soola ja suhkrut.
Segu võiks umbes pool tundi pliidil haududa. Siis pole muud kui purki.
Inara Luigas: "Sellisest hoidisest saab teha suppi, kastet või isegi pirukaid. Mina panen kõiki asju silma järgi. Seeni peab ikka kõige rohkem olema. Teisi aiasaadusi võiks olla umbes pool seenekogusest. Tomatit võib vähem olla, see annab haput maitset. Soovitan igal juhul proovida. Peamine on, et purgid ja kaaned oleksid puhtad."
Retsepti koostas ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Säilib keldris väga hästi, saab prae kõrvale salatiks võtta või siis suppi või kastet teha.
Aga mis maitseaineid?
kasutan seda hoidist nii supipõhjana, praelisandina kui ka pitsakattes. maitsestasin soola, pipra ja küüslauguga.
Väga maitsev, kolm partiid juba tehtud. Sobib ka pitsa katteks imehästi!
Mina ikkagi panin törtsu õli poti põhja alguses koos sibula ja porgandiga ning vett ei lisanud.
Setumaa seeneseljanka (õlivaba)
Setomaa kunagine ülemsootska Inara Luigas soovitab hea seenesaagi korral talveks purkidesse seeneseljankat teha. Inara retseptis polnud koguseid antud, siin on meie toimetaja Ilse Metsamaa edasiarendus.