Runebergi koogid

Runebergi koogikesed on saanud oma nime tuntud soomerootsi kirjaniku Johan Ludvig Runebergi (5.2.1804-6.5.1877) järgi. Runebergi peetakse üheks kahest Soome rahvuspoeedist Eino Leino kõrval. Runebergi koogid ilmuvad Soome koogilettidele jaanuaris ja püsivad seal kuni Runebergi sünniaastapäevani 5. veebruaril.

Kogus
15 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g võid

125 g e 1,5 dl suhkrut

2 muna

180 g e 3 dl nisujahu

2 dl jahvatatud mandleid

1 dl purustatud küpsiseid või riivsaia või piparkooke

2 tl küpsetuspulbrit

2 tl jahvatatud kardemoni

1 dl 10% rõõska koort e. kohvikoort või piima

1-2 tilka mõrumandliõli

Niisutamiseks:

2 dl vett

0.5 dl suhkrut

0,5 dl tumedat rummi või veidi rummiessentsi

Peale:

paksemat vaarikamoosi või marmelaadi

Glasuur:

1 dl tuhksuhkrut

2 tl sidrunimahla

Valmistamine

Vahusta pehme toasoe või ja suhkur heledaks vahuks, lisa ükshaaval edasi vahustades munad. Sega küpsetuspulber jahuga ja lisa aeglaselt töötavas köögikombainis olevasse tainasse. Lisa kardemon, jahvatatud mandlid, piparkoogi- või küpsisepuru või riivsai ja viimasena kohvikoor või piim. Sega tainas ühtlaseks.

Kui kasutad metallvorme, siis pintselda need sulavõiga. Jaota tainas vormidesse (kui soovid, võid teha iga koogi sisse väikese süvendi ja panna sinna 1 tl paksu vaarikamoosi).

Laota vormid ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes 13-15 minutit, kuni koogid on pealt kuldpruunid.

Kuumuta vesi keemiseni, lisa suhkur ja sulata. Maitsesta siirup rummi(essentsi)ga ja pintselda saadud siirup kuumadele kookidele kohe peale ahjust väljavõtmist. Aseta igale koogile veel 0,5 tl vaarikamoosi ja lase jahtuda.

Mõõda tuhksuhkur kaussi, sega juurde niipalju sidrunimahla, et saad sitke glasuuri. Pane glasuur kilekotti, tee nurka auk ja pressi moosi ümber glasuurirõngas.

Nipid ja soovitused:

  • Laktoosivaba versiooni jaoks kasuta või asemel margariini ning laktoosivaba piima või koort. 
  • Osa tavalisest suhkrust võid asendada fariinsuhkruga, annab karamellisema maitse. 
  • Kui Sul on kodus mõrumandliõli, siis võid lisada koogitainasse paar tilka. Kui Sul ei ole mõrumandliõli, siis lisa tainale nt 2-3 tl vanillisuhkrut, saad maitsekamad koogikesed.  
  • Kui Sul pole spetsiaalseid kõrgeid väikeseid metallvorme, siis võid koogikesi küpsetada muffinivormides. Võta koogid vormidest võimalikult ruttu välja, lõika pealt "kuppel" siledamaks ja pööra koogikesed pahupidi. Saad kena sileda pealispinna, millele tõsta vaarikamoosi ja tee tuhksuhkruglasuurist ring ümber. 
  • Sama retsepti järgi võid küpstada ka Runebergi-keeksi või Runebergi koogi ümmarguses koogivormis. 

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Vernanda
postitatud 25.01.2010 09:51

Igatahes mulle maitsesid nad küll, isegi väga. laps sõi ka.

Triinutraanu
postitatud 05.02.2016 18:05

Kuna meil hetkel Soomes poed neid koogikesi täis on...tekkis suur kiusatus neid ise küpsetada. Kasutasin Digestive küpsiseid ja valmis mandlijahu. <p>Kahjuks ei ole mul neid õigeid Runebergi torttu vorme aga muffinsi vormid ajasid ka asja tublisti ära. Glasuurile lisasin mõned tilgad vaarikaaroomi, tuli ilus roosa. </p><p>Väga mõnus amps ja lihtne teha! Soovitan kindlasti proovida :)</p>

Ellen
postitatud 13.02.2016 14:08

<p>Kasutasin ka seda retsepti. Lubatud 15 koogikest sealt küll kuidagi välja ei tulnud, vaevalt 10 tuli. Need kippusid ka ära lagunema, kuna see küpsisepuru ja mandlijahu ei hoidnud asja eriti hästi koos. </p><p>Tegin siis teise koguse taigent veel, aga mandlijahu ja küpsisepuru asemel kasutasin kaerajahu ja kui need kaks taigent omavahel kokku segasin, tulid juba paremad koogid ja polnud nii magusad ka:)</p>

Kaare
postitatud 17.10.2016 16:19

Kasutasin purustatud küpsiseid. Piparkoogid sobiksid siia sisse! Õnnestusid hästi ja üllatuseks väga maitsvad koogid! Õhulised ja muredad. Niisutada võib julgelt, kuigi võib tunduda, et siirupit on liiga palju. Mulle tundus ja ma ei kasutanud kõike ära, hiljem aga polnud väga arugi saada, et oleksin kooke niisutanud :) Kes liiga magusat tulemust kardab, võib magusa moosi asemel peale panna hapukat toormoosi.

Pille
postitatud 17.10.2016 17:24

Kaare, no ilmselt kasutatigi algselt jõuludest üle jäänud piparkooke seal puruna, Runebergi päev ju veebruari alguses :)

Kadri
postitatud 05.02.2019 22:54

Nii ologi! Runebergi proua retsept kiiruga kodust tehtud asjadest,kui külalised üllatasid külla tulemisega

Diana Rohtmaa
postitatud 28.01.2022 16:07

Oi, see on väga hea koogike, olen ise korduvalt teinud.