200 g võid
125 g e 1,5 dl suhkrut
2 muna
180 g e 3 dl nisujahu
2 dl jahvatatud mandleid
1 dl purustatud küpsiseid või riivsaia või piparkooke
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl jahvatatud kardemoni
1 dl 10% rõõska koort e. kohvikoort või piima
1-2 tilka mõrumandliõli
Niisutamiseks:2 dl vett
0.5 dl suhkrut
0,5 dl tumedat rummi või veidi rummiessentsi
Peale:paksemat vaarikamoosi või marmelaadi
Glasuur:1 dl tuhksuhkrut
2 tl sidrunimahla
Vahusta pehme toasoe või ja suhkur heledaks vahuks, lisa ükshaaval edasi vahustades munad. Sega küpsetuspulber jahuga ja lisa aeglaselt töötavas köögikombainis olevasse tainasse. Lisa kardemon, jahvatatud mandlid, piparkoogi- või küpsisepuru või riivsai ja viimasena kohvikoor või piim. Sega tainas ühtlaseks.
Kui kasutad metallvorme, siis pintselda need sulavõiga. Jaota tainas vormidesse (kui soovid, võid teha iga koogi sisse väikese süvendi ja panna sinna 1 tl paksu vaarikamoosi).
Laota vormid ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes 13-15 minutit, kuni koogid on pealt kuldpruunid.
Kuumuta vesi keemiseni, lisa suhkur ja sulata. Maitsesta siirup rummi(essentsi)ga ja pintselda saadud siirup kuumadele kookidele kohe peale ahjust väljavõtmist. Aseta igale koogile veel 0,5 tl vaarikamoosi ja lase jahtuda.
Mõõda tuhksuhkur kaussi, sega juurde niipalju sidrunimahla, et saad sitke glasuuri. Pane glasuur kilekotti, tee nurka auk ja pressi moosi ümber glasuurirõngas.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Igatahes mulle maitsesid nad küll, isegi väga. laps sõi ka.
Kuna meil hetkel Soomes poed neid koogikesi täis on...tekkis suur kiusatus neid ise küpsetada. Kasutasin Digestive küpsiseid ja valmis mandlijahu. <p>Kahjuks ei ole mul neid õigeid Runebergi torttu vorme aga muffinsi vormid ajasid ka asja tublisti ära. Glasuurile lisasin mõned tilgad vaarikaaroomi, tuli ilus roosa. </p><p>Väga mõnus amps ja lihtne teha! Soovitan kindlasti proovida :)</p>
<p>Kasutasin ka seda retsepti. Lubatud 15 koogikest sealt küll kuidagi välja ei tulnud, vaevalt 10 tuli. Need kippusid ka ära lagunema, kuna see küpsisepuru ja mandlijahu ei hoidnud asja eriti hästi koos. </p><p>Tegin siis teise koguse taigent veel, aga mandlijahu ja küpsisepuru asemel kasutasin kaerajahu ja kui need kaks taigent omavahel kokku segasin, tulid juba paremad koogid ja polnud nii magusad ka:)</p>
Kasutasin purustatud küpsiseid. Piparkoogid sobiksid siia sisse! Õnnestusid hästi ja üllatuseks väga maitsvad koogid! Õhulised ja muredad. Niisutada võib julgelt, kuigi võib tunduda, et siirupit on liiga palju. Mulle tundus ja ma ei kasutanud kõike ära, hiljem aga polnud väga arugi saada, et oleksin kooke niisutanud :) Kes liiga magusat tulemust kardab, võib magusa moosi asemel peale panna hapukat toormoosi.
Kaare, no ilmselt kasutatigi algselt jõuludest üle jäänud piparkooke seal puruna, Runebergi päev ju veebruari alguses :)
Nii ologi! Runebergi proua retsept kiiruga kodust tehtud asjadest,kui külalised üllatasid külla tulemisega
Oi, see on väga hea koogike, olen ise korduvalt teinud.
Runebergi koogid
Runebergi koogikesed on saanud oma nime tuntud soomerootsi kirjaniku Johan Ludvig Runebergi (5.2.1804-6.5.1877) järgi. Runebergi peetakse üheks kahest Soome rahvuspoeedist Eino Leino kõrval. Runebergi koogid ilmuvad Soome koogilettidele jaanuaris ja püsivad seal kuni Runebergi sünniaastapäevani 5. veebruaril.