900 g kõrgeima sordi nisujahu
50 g värsket või 2 pakki kuivpärmi
200 g suhkrut
1 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl soola
5 dl käesooja piima
2 muna
100 g toasooja pehmet Saaremaa 82% võid
Täidis:250 g martsipani
100 g toasooja pehmet Saaremaa 82% võid
400 g pohli
Määrimiseks:1 väike muna
Peale:50 g mandlilaaste
Serveerimiseks:jahvatatud kaneeli
Sega suures tainakausis umbes 750 g nisujahu, suhkur, sool, kardemon, kuivpärm või värske pärm (viimane mudi sõrmede vahel jahusegusse) omavahel. Lisa soe piim (u 37C värske pärmi puhul ja umbes 42C kuivpärmi puhul) ning sega tainas ühtlaseks. Sega juurde munad ning sega uuesti läbi. Sõtku juurde pehme või ning seejärel ülejäänud jahu. Kui tainas väga märg tundub, lisa veel lusikatäis või paar jahu - sõtkumise järel peaks tainas kausi külgedelt lahti lööma.
Kata tainakauss puhta köögirätiku või toidukilega ning lase tainas soojas kohas kahekordseks kerkida.
Kummuta tainas jahuga kaetud lauale, sõtku kergelt läbi ning rulli seejärel jahuse tainarulli abil suureks ristkülikuks, paksusega umbes 5 mm. Määri pehme või ühtlase kihina tainaplaadile, siis puista peale riivitud või pisikesteks tükkideks näpistatud martsipan ning pohlad.
Keera tainas pikemast servast kenasti tihedasti rulli. (Siin oleks hea tainarull juba küpsetuspaberile libistada). Siis lõika rull pikuti pooleks, aga päris otsast jäta kinni. Põimi palmikuks, sättides lõikepinna kenasti pealepoole. Keera kringliks või pärjaks ning tõsta ahjuplaadile.
Lase soojas umbes pool tundi kerkida. Kuumuta ahi 200 C.
Pintselda kringel/pärg pealt lusikatäie veega lahti klopitud munaga. Puista peale mandlilaastud. Küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni kringel on kenasti kuldne ja läbi küpsenud. Võta kringel ahjust välja, sõelu peale ohtralt tuhksuhkrut ning veidi kaneeli ning serveeri soojalt või toatemperatuuril.
Sellest saab VÄGA suure kringli!
Maitses sama hea kui välja näeb!
Väga maitsev kringel, kuigi kasutasin jõhvikaid.
Imehea! Tegin pool kogust.
Pildi vaatamisest hakkab suu vett jooksma! :)
Mull ka
Kas võib kasutada külmutatud marju ja olen kuulnud, et mõned soovitavad sulatada ja mõned ütlevad, et pole vaja. Mis on õige.
Tegin täidise pohlade (enne sulatasin), rosinate ja õuntega. Küpsetasin algul 10 min 200C ja seejärel 30 min 180C juures, siis jäi täitsa hea mahlane. Oleks võinud isegi veel kauem küpsetada. Kiidan ja soovitan :)
Imehea, kindlasti teeme veel.
Tegin jõuludeks.Väga hea oli.
Tegin, väga hea kringel.
Olen teinud, nämm on!
Tere! Kas sobiks ka õunatäidisega (muidu kõik sama)ja kas õunu peaks veidi hautama enne?
Milvi, nüüdseks on Sul kringel ammu küpsetatud, aga kui õunad piisavalt väikeseks tükeldada, peaks sobima küll. Samas on Nami-Namis ka väga hea õunakringli retsept, nii et vaata seda hoopis ;)
Plaan isadepäevaks seda küpsetada, tavaar sai juba poest koju tassitud ning värskete puudumisel külmutatud pohlad. Kuidas siis nendega siiski käituda? Kas marjad tuleks enne kasutamist sulama võtta või võib ka otse sügavkülmast võetud marju kasutada?
Ise küsin, ise vastan. Võtsin paki laua peale sulama siis, kui tainast segama hakkasin ja tuli väga hea. Kor-ra-ta!
No nii, ostsin kõik komponendid poest ära ja homme läheb küpsetamiseks, et saaks uut aastat vastu võtta selle hõrgutisega...
Minu kringel sai vamis, äärtest sai natuke palju kuuma, aga näeb üldiselt kena välja.
Head uut aastat! Külalised kiitsid mu kringlit ja ise jäin väga rahule. (Pohlad võtsin siis sügavkülmast välja kui tainast tegema hakkasin. Tegin kõik retsepti järgi ja kardemon andis põneva maitse nüansi).
Esimesel korral tegin 100% retsepti järgides. Kerkis väga palju ning sisu jäi kuidagi kuiv. Teisel korral panin kaks korda rohkem martsipani ja võid ning tulemus super!
Suurepärane retsept, väga maitsev kringel. Aitäh!
see on mega hea soovitan soojalt olen seda ise teinud ja tean...
Samad sõnad. Imemaitsev!
Pohla-martsipanikringel
Nami-Nami klassikalise sünnipäevakringli retsepti eeskujul valminud rikkaliku pohla-martsipanitäidisega uhke kringel. Iga kohvi- ja sünnipäevalaua ehe!
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.