Pohla-martsipanikringel

Nami-Nami klassikalise sünnipäevakringli retsepti eeskujul valminud rikkaliku pohla-martsipanitäidisega uhke kringel. Iga kohvi- ja sünnipäevalaua ehe!

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
u 2 kg
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

900 g kõrgeima sordi nisujahu

50 g värsket või 2 pakki kuivpärmi

200 g suhkrut

1 tl jahvatatud kardemoni

0,5 tl soola

5 dl käesooja piima

2 muna

100 g toasooja pehmet Saaremaa 82% võid

Täidis:

250 g martsipani

100 g toasooja pehmet Saaremaa 82% võid

400 g pohli

Määrimiseks:

1 väike muna

Peale:

50 g mandlilaaste

Serveerimiseks:

tuhksuhkrut

jahvatatud kaneeli

Valmistamine

Sega suures tainakausis umbes 750 g nisujahu, suhkur, sool, kardemon, kuivpärm või värske pärm (viimane mudi sõrmede vahel jahusegusse) omavahel. Lisa soe piim (u 37C värske pärmi puhul ja umbes 42C kuivpärmi puhul) ning sega tainas ühtlaseks. Sega juurde munad ning sega uuesti läbi. Sõtku juurde pehme või ning seejärel ülejäänud jahu. Kui tainas väga märg tundub, lisa veel lusikatäis või paar jahu - sõtkumise järel peaks tainas kausi külgedelt lahti lööma.

Kata tainakauss puhta köögirätiku või toidukilega ning lase tainas soojas kohas kahekordseks kerkida. 

Kummuta tainas jahuga kaetud lauale, sõtku kergelt läbi ning rulli seejärel jahuse tainarulli abil suureks ristkülikuks, paksusega umbes 5 mm. Määri pehme või ühtlase kihina tainaplaadile, siis puista peale riivitud või pisikesteks tükkideks näpistatud martsipan ning pohlad. 

Keera tainas pikemast servast kenasti tihedasti rulli. (Siin oleks hea tainarull juba küpsetuspaberile libistada). Siis lõika rull pikuti pooleks, aga päris otsast jäta kinni. Põimi palmikuks, sättides lõikepinna kenasti pealepoole. Keera kringliks või pärjaks ning tõsta ahjuplaadile. 

Lase soojas umbes pool tundi kerkida. Kuumuta ahi 200 C. 

Pintselda kringel/pärg pealt lusikatäie veega lahti klopitud munaga. Puista peale mandlilaastud. Küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni kringel on kenasti kuldne ja läbi küpsenud. Võta kringel ahjust välja, sõelu peale ohtralt tuhksuhkrut ning veidi kaneeli ning serveeri soojalt või toatemperatuuril. 

Nipid ja soovitused:

  • Sellest kogusest saab 2 kg kaaluva ehk üsna kobeda kringli/pärja. Kui Su ahi on pigem pisemapoolne, võid taina kaheks jagada ja teha kaks väiksemat pärga/kringlit. 
  • Martsipani on lihtsam riivida külmkapikülmalt. 

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Katre
postitatud 14.01.2010 09:01

Sellest saab VÄGA suure kringli!

ML
postitatud 01.02.2010 08:31

Maitses sama hea kui välja näeb!

caesar
postitatud 15.07.2010 22:58

Väga maitsev kringel, kuigi kasutasin jõhvikaid.

Mirjam
postitatud 19.06.2012 19:47

Imehea! Tegin pool kogust.

Kaare
postitatud 12.09.2016 11:15

Pildi vaatamisest hakkab suu vett jooksma! :)

HERBERT
postitatud 01.05.2024 18:37

Mull ka

Kristina
postitatud 15.01.2017 22:02

Kas võib kasutada külmutatud marju ja olen kuulnud, et mõned soovitavad sulatada ja mõned ütlevad, et pole vaja. Mis on õige.

Helle
postitatud 23.01.2017 10:22

Tegin täidise pohlade (enne sulatasin), rosinate ja õuntega. Küpsetasin algul 10 min 200C ja seejärel 30 min 180C juures, siis jäi täitsa hea mahlane. Oleks võinud isegi veel kauem küpsetada. Kiidan ja soovitan :)

Kätlin
postitatud 15.11.2017 22:38

Imehea, kindlasti teeme veel.

Imbi Vaheoja
postitatud 12.01.2018 15:33

Tegin jõuludeks.Väga hea oli.

Marjatta Rassadkin
postitatud 12.01.2018 17:38

Tegin, väga hea kringel.

Kaidi Saron
postitatud 27.01.2018 17:48

Olen teinud, nämm on!

Milvi
postitatud 30.09.2018 18:45

Tere! Kas sobiks ka õunatäidisega (muidu kõik sama)ja kas õunu peaks veidi hautama enne?

Pille
postitatud 22.10.2018 10:06

Milvi, nüüdseks on Sul kringel ammu küpsetatud, aga kui õunad piisavalt väikeseks tükeldada, peaks sobima küll. Samas on Nami-Namis ka väga hea õunakringli retsept, nii et vaata seda hoopis ;)

Narkolepsia
postitatud 09.11.2018 18:15

Plaan isadepäevaks seda küpsetada, tavaar sai juba poest koju tassitud ning värskete puudumisel külmutatud pohlad. Kuidas siis nendega siiski käituda? Kas marjad tuleks enne kasutamist sulama võtta või võib ka otse sügavkülmast võetud marju kasutada?

Narkolepsia
postitatud 11.11.2018 20:55

Ise küsin, ise vastan. Võtsin paki laua peale sulama siis, kui tainast segama hakkasin ja tuli väga hea. Kor-ra-ta!

Üllely
postitatud 30.12.2018 21:31

No nii, ostsin kõik komponendid poest ära ja homme läheb küpsetamiseks, et saaks uut aastat vastu võtta selle hõrgutisega...

Üllely
postitatud 31.12.2018 16:36

Minu kringel sai vamis, äärtest sai natuke palju kuuma, aga näeb üldiselt kena välja.

Üllely
postitatud 01.01.2019 09:55

Head uut aastat! Külalised kiitsid mu kringlit ja ise jäin väga rahule. (Pohlad võtsin siis sügavkülmast välja kui tainast tegema hakkasin. Tegin kõik retsepti järgi ja kardemon andis põneva maitse nüansi).

Maripuu
postitatud 02.09.2019 19:42

Esimesel korral tegin 100% retsepti järgides. Kerkis väga palju ning sisu jäi kuidagi kuiv. Teisel korral panin kaks korda rohkem martsipani ja võid ning tulemus super!

Merle
postitatud 20.11.2021 15:08

Suurepärane retsept, väga maitsev kringel. Aitäh!

Larissa R.
postitatud 17.04.2023 08:47

see on mega hea soovitan soojalt olen seda ise teinud ja tean...

Tatjana T.
postitatud 18.04.2023 13:23

Samad sõnad. Imemaitsev!