2 kg männiriisikaid
Marinaad:1 l vett
2.5 sl soola
5 sl suhkrut
3 tera vürtspipart
1-2 loorberilehte
2 tera nelki
5 tera musta pipart
tükk kaneelikoort
2 sibulat
2 väikest porgandit
2 sl 30%list äädikat
Leota männiriisikaid ööpäev külmas vees, vahetades paar korda vett. Seejärel kupata seeni alates keemaminekust 10 minutit. Tõsta sõelale ja loputa külma veega.
Valmista marinaad: keeda vesi soola, suhkru ja vürtsidega läbi (klõpsa fotol), lisa porgandirattad ja keeda peaaegu pehmeks. Lisa äädikas ja sibularattad, keeda poolpehmeks.
Nüüd pane potti ja kupatatud seened ning keeda neid marinaadis 5 minutit.
Tõsta seened koos köögivilja ja marinaadiga steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kohe.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Nelki ja kaneeli ei pannud. 2sl äädikast piisab. Selle soola kogusega tulid liiga soolased. Järgmine kord panen 2,5 sl soola, siis saab väga hea.
Tegin eile, kaneeli ei pannud. Täna maitsesin kogu kupatust jahtununa - pisut liiga soolane ja äädikane sai. Soovitan samuti soolaga ja pisut ka äädikaga tagasi hoida, siis peaks täitsa hea saama. Järgmisel korral jätan 1/3 äädika, soola ja suhkru kogusest panemata. Aga muidu on väga hea:-)
Marinaadi kangus imbub seistes seentesse. Algul peabki hapukas ja soolane olema.
Tegin täpselt selle retsepti järgi ja väga head seened jäid
Panin soola 2,5sl ja ikka jäi minu jaoks soolane,muidu oli hea.
Seene kaal sõltub palju sellest, kas tegemist on kuivade või juba kupatatud seentega. Sellest tulenevalt võib retseptijärgne seenekogus suuresti varieeruda. Küllap sellest ka soolsuseprobleemid. Mina seeni ei kaalu. Marinaadi teen nii vähe, kui võimalik, et kupatatud seened potis vaevu-vaevu kaetud saavad ja purkipanekul marinaadileent üle ei jää. Nii tehes tundub soolsus ja happesus paras olevat, võibolla eelistaks isegi natuke soolasemat.
Tegin täpselt retsepti järgi ja sain väga maitsvad marineeritud männiriisikad :)
Marineeritud männiriisikad
Olgu seeneaasta milline tahes, männiriisikaid ikka leidub. Neid on kõige parem marineerida - talvel hea prae kõrvale süüa.