1 kg porgandriisikaid, kuuseriisikaid või timpnarmikuid
1 sl soola 1 kg seente kohta
Puhasta seened hoolikalt metsapurust väikese pintsli abil. Suuremad seened lõika tükkideks.
Pane seened potti ja tõsta väikesele tulele. Kuumuta seeni algul tasasel tulel, et vältida põhjakõrbemist, enne kui seentest mahla eralduma hakkab (kindluse mõttes võid lisada törtsu vett poti põhja alguses).
Lisa iga kilogrammi seente kohta 1 sl soola ja keeda seeni omas mahlas koos soolaga 15 minutit.
Seentest eraldunud mahlast peaks piisama, et seened purki tõstes vedelikuga kattuksid. Kaaneta purgid kuumalt.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Tehtud!! Nüüd ootan hetke, millal neid sööma hakata.
Kaua sellisel moel tehtud säilivad?
Riina, kui on korralikult steriliseeritud purgid ning seened kenasti oma mahla sees peidus ning jahe hoiuruum, siis peaks ikka järgmise suveni kenasti säilima.
Minul olid kenad noored narmikud, sai väga maitsev. Väike kogus oli ja panin ikka tilga vett ka juurde, muidu jäi mahla väheks aga olid ka väga ilusa kuiva ilmaga korjatud ja puhastasin pintsliga ja ei loputanud. Kui suurem kogus, siis ma usun et mahla jätkub kenasti.
Seened omas mahlas
Samal moel võib valmistada kuuseriisikaid, porgandriisikaid ja ka näiteks timpnarmikuid! Eriti tore jääb hoidis, kui kasutada väikeseid terveid seeni.
Talvel kasuta seeni omas mahlas näiteks selle roa valmistamiseks.