Valmista esmalt riis:
loputa riisi jooksva külma vee all seni, kuni vesi selge on.
Pane riis keevasse vette ja keeda pehmeks (umbes 15-20 minutit).
Loputa küpsenud riisi liigse tärklise eraldamiseks külma vee all.
Sega riisi sisse äädikas, suhkur ja sool.
Lõika kurgid pikuti pooleks, uurista seemned lusikaga välja.
Lõika kurgipoolikud umbes 4-5 cm juppideks.
Kontrolli, et lõhefileedes luid ei ole. Lõika lõhe õhukesteks viiludeks.
Vormi märgade käte abil riisist pisikesed lihapallikese suurused pätsid, aseta kurgipaatidesse.
Lisa igale riisipadjale veidi wasabit või mädarõigast.
Kõige peale aseta lõheviil.
Aseta sojakaste madalasse kaussi.
Serveerimisel kasta kurgi-lõhepaate sojakastme sisse.
Söö näppudega.
Kurgi-lõhe 'sushi'