Brita tort maasikatega

Soomes populaarne beseetort, mis maitseb hästi nii valmistamise päeval kui ka järgmisel päeval.  

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

150 g pehmet võid

125 g suhkrut (1.5 dl)

3 munakollast

120 g nisujahu (2 dl)

2 tl küpsetuspulbrit

1 dl piima

Kate:

3 munavalget

170 g suhkrut (2 dl)

1 tl vanillisuhkrut

25 g mandlilaaste

Vahele:

4 dl 35% rõõska koort

2-3 sl suhkrut

Kaunistamiseks:

maasikaid

tuhksuhkrut

Valmistamine

Valmista põhi: vahusta pehme või suhkruga kohevaks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased.

Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Lisa jahusegu piimaga vaheldumisi tainale ja sega ühtlaseks.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri tainas sinna peale (kuna tainas on kleepuv, on seda parem teha märja käega siludes).

Valmista kate: vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Määri ettevaatlikult ahjuplaadile eelmise taina peale. Puista peale mandlilaastud.

Küpseta 175-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni beseekiht on kergelt kuldne ning alumine kiht läbi küpsenud.

Võta tordipõhi ahjust välja, lase jahtuda ja siis lõika kaheks ristkülikuks.

Aseta üks tordipõhi serveerimisalusele. Kata pealt viilutatud/tükeldatud maasikatega, siis laota peale vahustatud rõõsk koor. Kata teise tordipõhjaga. Pane tort serveerimiseni külmkappi või jahedasse.

Vahetult enne serveerimist sõelu peale tuhksuhkrut ning kaunista maasikatega.

Variatsioonid:

  • Soovi korral lisa vahukoorele 50 g kookoshelbeid, saad kookose-Brita. 
  • Eestlaslikuma versiooni jaoks lisa vahukoorele 200-300 g kohupiimakreemi.
  • Nagu retseptis öeldud, siis vahukoorekreem käib kahe beseekihi vahele, peale tavaliselt mitte. Kui aga tordile peale ka veidi vahukoort panna, saab eriti uhkelt kaunistatud Brita-tordi teha. 
     
LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Baileys

Maailmakuulus ja esimene kooreliköör Bailey’s Original Irish Cream mõeldi välja Iiri joogimeistrite poolt 1974. a. Tegemist oli täiesti uut tüüpi likööriga, mille üheks komponendiks sai rõõsk koor. Kõigest viis aastat hiljem müüs liköör, mis loodi just naistele, üle miljoni kasti aastas ning pani aluse täiesti uuele kategooriale.

Baileyse edu saladus peitub maitses, mis on pärit Iirimaa puhtast loodusest. Enam kui 90% koostisosadest on pärit just sealt, imporditakse vaid kakao ja vanilliin, mida pole võimalik kohapeal kasvatada. Baileys Irish Cream segatakse kokku ainult firmale teadaoleval meetodil ja muidugi ka ülimalt salastatud retsepti järgi. Baileyst toodetakse tänini vaid Dublinis. 

Tootja: Baileys
Maaletooja: AS Prike

Kriibukraabu
postitatud 02.05.2009 18:22

Sõbranje tegi selle retsepti järgi ja nüüd ootan Eesti maasikaid, et ise ka teha, nii hea oli! :)

Kats
postitatud 29.07.2009 11:04

Hea kook on. Me segasime vahukoore kohupiimapastaga ja panime seda nii koogi vahele kui ka peale. Ja koogi vahele sai ka banaani pandud ja muidugi palju-palju maasikaid koogi peale ja vahele:)

s
postitatud 08.01.2010 19:22

vägaväga hea kook, täpselt nagu minu lemmik cookbookis. ainult et plaadi pealt oli seda raske ühes tükis kätte saada. lagunes ära, aga lappisin siiski kuidagi selle kokku ja välimus nii väga ei kannatanudki.

Liki
postitatud 12.08.2016 00:23

Ma sain koogi pooled paberilt ilusti 2 laia pannilabida abil kätte. Midagi ei läinud katki

Liki
postitatud 12.08.2016 00:24

Ma sain koogi pooled paberilt ilusti 2 laia pannilabida abil kätte. Midagi ei läinud katki

katrin
postitatud 29.04.2010 10:09

Mul oli ka raskusi koogi plaadilt ühes tükis kätte saamisega. Määrisin vahukoort ka koogi peale ja katsin kärisenud kohad. Huvitav kook, biskviidi, besee, mandlite, vahukoore ja marjade tekstuurid on omavahel oivalised. Teine kord panen vähem suhkrut, liiga magus meie maitsele.

Tiina
postitatud 16.06.2010 21:29

See on maailma parim maasikatort! Mina olen Britat juba aastaid teinud ja kord, kui poes vahukoort ei olnud, tegin hapukoorega. See sai veel parem kui tavaliselt. Mandlite asemel olen kasutanud isegi Kalevi metspähkleid kakaos ja muidugi saab maasikate asemel muid marju kasutada. Ühesõnaga - suurepärane tort, mida saab ka varieerida.

tziiki
postitatud 08.07.2010 16:52

tegin ka seda torti-tõeliselt maitsev :) tegemine iseenesest oli lihtne, aga no plaadilt kättesaamisega oli ikka tükk tegu-lagunes üsna ära, aga maitset see kehvemaks ei teinud :)

Koopatibi
postitatud 12.07.2010 22:02

Tegin metsmaasikatega - väga väga hea!!! Ja proovisin ka tumeda põhjaga nii, et panin 100 g jahu ja lisasin 2 spl kakaopulbrit. Vahele aedmaasikad. Jällegi väga maitsev.

Kardemon
postitatud 17.07.2010 00:20

tekitas segadust, et hoida serveerimiseni külmas.... kui kaua siis... ei julgend kooki varem valmis teha kui paar tundi sai vist seista... ja ei saanud ma aru, mis selles siis nii erilist on... järgmisel päeval oli märksa parem. põhja kättesaamise lahendasin nii, et alumise poole alla jätsin küpsetuspaberi. Ülemise osa sättisin alumisega kohakuti ja hakkasin siis alt paberit ära tõmbama (kui olin põhja kaheks lõiganud, lõikasin ka kääridega paberi samast kohast katki). ja veel - ahjus toimus tõeline paisumine. varuda ruumi plaadi servadele, muidu on ahjuuks ja siinid beseesed :) vähemalt minu ahjus juhtus nii :D

Tziiki
postitatud 03.08.2010 22:16

Olen juba 2 korda teinud siinset Brita torti maasikatega, nüüd sain pildi ka tehtud ülimaitsev! ja maa-munadega keeksipõhja on lausa lust vaadata :D

Meringue
postitatud 03.08.2010 22:21

Siinsetest kiidusõnadest innustatuna tegin ka nädalake tagasi ühele sünnipäevale Brita torti. Ei oleks osanud oodatagi, et ta nõnda maitsev on! Tänud hea vihje eest!

koke
postitatud 28.09.2010 22:15

Seda kooki on pikka aega teinud sünnipäevadel mu ämm ja juba esimesel maitsmisel sai see minu suureks lemmikuks. Arvasin koguaeg, et eks ta üks mäkerdamine ja mässamine ole ja ei otsinud isegi retsepti kuskilt. Nüüd kui kooki pikka aega saanud polnud, mõtlesin, et teen ikkagi proovi. Küpsetasin selle muide just praegu, õhtul kell 22 ja sõin suuuuuuure tüki enne magamaminekut. No nii lihtne ja maitsev kook, et ise ka ei usu:)

nevermind
postitatud 09.12.2011 12:42

Kooki võib teha ka vaarikatega. Tulemus on samuti maitsev. Kooki küpseta küpsetuspaberiga kaetud plaadil. Kook kerkibki ahjus nagu mägi. Sellest pole mõtet heituda. Kui ahjust välja võtate lasete jahtuda ja lõikate keskelt pooleks, paber ka koos koogiga pooleks lõigata. Siis saab selle koogi sealt paberilt ilusti maha rullida - nii, et võtad koogi koos paberiga kätele ja siis hakkad paberit samaaegselt mõlema käega serva poolt ära rullima ja samal ajal asetad selle koogipoole, millelt sa paberit alt ära rullid aluminele koogitükile. Keeruline seletus, loodan, et saate aru, kellel siin oli probleeme koogi tervelt kättesaamisega. Kuigi tundub keeruline, siis harjutamine teeb meistriks. :D

Karolin
postitatud 03.07.2011 19:04

Osa vahukoorest asendasin kohupiimaga, sest meie perele ainult vahukoorega asjad ei istu nii hästi. Tõeliselt maitsev ja suussulav, mu arust järgmine päev, kui oli rohkem läbi imbunud, oli veel maitsam! Täielik suvekook :)

Hexy
postitatud 07.07.2011 00:19

Minu maitsele liiga magus

ErleS
postitatud 09.07.2011 22:12

Väga maitsev. Olen proovinud nii mets- kui ka aedmaasikatega, mõlemad maitsesid kõigile väga, metsmaasikatega isegi pisut rohkem. Minul on väga suur ahjuplaat, selle jaoks teen 1,5-kordse koguse.

hmv30
postitatud 04.08.2011 16:01

pole seda varem teinud ja nõüüd tahaksin proovida lapse sünnipäevaks. Kõik kiidavad ja tundub hea, aga kas lastele on ehk keeruline süüa teda, tundub, et ei püsi justkui koos, et erinevad kihid võivad tükil maha vajuda jne?

Kats
postitatud 05.07.2012 23:56

Aga millest võib olla, et minu ahjus besee ei kerki, vaid hoopis vajub lössi ja on kummine, mitte krõbe. Kas niiskusest ahjus? Alumine osa kerkib normaalselt.

Koopatibi
postitatud 10.07.2012 12:15

Kõige lihtsam viis kooki plaadilt kätte saada on toimida nii, nagu rullbiskviidi tegemise puhul. Mul on olemas just paraja suurusega alus, mille peale jahtunud koogipõhi tagurpidi keerata, paber põhjast ära koorida ja siis kook jälle õigetpidi tagasi keerata. Beseega ei juhtu midagi hullu, nagunii on see pragudega ja künklik nagu kuumaastik :)

virsik
postitatud 02.08.2012 23:13

määrige paber kergelt sula vöiga kokku ja saate koogi ilusti kätte

Aniitram
postitatud 18.01.2013 19:09

Brita kook on üks neid õhulisi-imelisi klassikuid, mida kõik kiidavad. Mina, tunnistan ausalt, ei arvanud sest koogist kuni viimase ajani eriti midagi- kook nagu kook ikka. Aga kuidagimoodi jõudis mulle hiljaaegu kohale selle kook geniaalsus- õhuline besee koos mahlase keeksiga, vahel hõrk vahukoor ja värsked marjad. Mmm, kui hea. :) Ja boonusena lisaks on seda kooki üpriski lihtne teha, kuigi esialgu arvasin vastupidi. Ahjaa...ja mis mulle eriti meeldib- kooki võib serveerida ka kohe pärast valmimist. Või siis ka järgneval päeval. Seega lihtne, paindlik ja maitsev :)

Mari
postitatud 04.07.2013 16:40

Tõesti imeline tort, ei osanud oodatagi, et nii hästi tuleb välja ja maitseb! Tegin üheks juubeliks seda torti ja esimest korda ka veel. Algul mõtlesin, et on keerukas jne. aga tegemise käigus läks kõik ludinal. Kõik kiitsid taevani torti ja see kadus silmapilguga peolaualt :) Super hea kook, piisavalt magus ja värskete maasikatega nii-nii hea!! Alus tuli kergelt ka plaadi pealt ära, ei lagunenud koost ega midagi. Võin igatahes öelda, et sain paar tellimust tulekul olevateks sünnipäevadeks :)

Tii
postitatud 30.06.2014 18:27

Vääga hea tort tuli! Tegin 2x 28 cm ümmarguse vormi sisse. Minul ei jäänud biskviit paberi külge kinni, võid oli selle sees ju nii palju, et isegi käed jäid pärast rasvased. Veidi keerukas oli seda kätte saada seetõttu, et biskviidi kiht oli väga õhuke. Alumine beseekiht jäi aga tordi sees nii õhukeseks, et enamik sööjatest ei pannud seda tähelegi, kuigi tegin 4 munavalgega. Vahukoorele lisasin veel ühe paki Philadelphia toorjuustu, et vahukoor paremini nö koos püsiks tordi sees. Minu meelest väga hea kreemise maitsenüansi andis. Ahjaa, purustatud banaani kihi panin ka maasikate alla. Super! Järgmine kord teen besee osa 5 või isegi 6 munavalgest :)

Eku
postitatud 30.03.2020 13:16

Mul vastupidi. Õhuke biskviit ja paks besee kiht

Xlepp
postitatud 16.02.2015 22:24

Valdek Lepale ka meeldib :S

Marite
postitatud 13.05.2015 09:46

Mul ei kerki põhi üldse, jääb selline tihke! :( Mis ma valesti teen? :) Teen täpselt nii nagu retseptis kirjas ja no ei kerki mul see põhi ilusaks kohevaks.

Ann
postitatud 17.06.2015 18:48

Kui suurele ahjuplaadile küpsetamiseks on kogus 3-st munast 12-le inimesele?

Sille
postitatud 04.09.2015 15:43

Teen seda kooki mitu korda aastas, enamasti topelt koguse, ei lõika küpsetatud kooki pooleks, vaid küpsetan kaks põhja, ühe põhjaks-teise pealiseks. Põhjaks minevale koogile mandlilaaste ei pane, pole mõtet. Vahele panen vahukoort ja vaniljemaits. pakikohupiima ning värskeid marju (talvel toormoosi)Tavaliselt punase-mustasõstramoosi segu. Tahke magus kohupiim vahukoorega teeb koogi mahlakamaks, kohupiima niiskus imbub aegamisi koogi sisse, samas annab koogile juurde majesteetliku kõrgust. Olen kohupiimasegule isegi pisut zelatiini lisanud, et ta jääks kahe korruse vahel paksem.

aira
postitatud 12.09.2015 17:05

lugesin retsepti ja kommentaare ning tuli tahtmine ka ise kohe proovida.V6tsin arvesse ka eeltoodud n6ksud ja ilma viperusteta ongi kook kylmkapis ootamas degusteeriaid kes j6uavad laeva pealt paari tunni pärast.Usun ,et maitseb ka nendele.

Loll ahi
postitatud 05.05.2016 15:21

Kuidas seda kooki 3D ahjus kõpsetada? Kas tuleb kuumust 20 kraadi võrra alandada? Olen sama retsepti järgi korra proovinud ja välge osa ei küpsenud korralikult ära, vajus kohe lõssi kui ahjust väljas..

Pille
postitatud 05.05.2016 18:28

Jah, pane ahi 20C madalama kuumuse peale ja ära küpsetamise ajal ahjuuksega mängi!

Kaire
postitatud 18.06.2016 10:38

Kui suurele küpsetusalusele see kogus mõeldud on? Ette tänades, Kaire

küsija
postitatud 03.06.2017 21:44

Kui suurele plaadile see kogus on mõeldud?

Lilian
postitatud 04.06.2017 14:50

Superhea kook, eriti suvel valmistamiseks kui meil on rohkelt igasuguseid värskeid marju, koogi magusat maitset saab marjadega tasakaalustada, kindlasti tahaks proovida seda kooki rohkete metsmaasikatega, kujutan juba praegu ette kui hea võib tulla....

Anneli
postitatud 21.12.2018 10:20

Väga hästi sobis ka jõhvikatega! Hea talviseks sünnipäevaks.

Kaireke
postitatud 13.11.2019 09:18

Brita kook tõesti üks minu lemmik. Aga vahukoorega jääb ta tõesti kahjuks vedelaks. Järgmine kord vahukoor+kohupiim. Mina tegin näiteks 2* kõik

Janika
postitatud 31.10.2020 17:10

Väga magus kook

Maarja Toomväli
postitatud 24.06.2021 20:30

Teen ka alati selle retsepti järgi ja ülimaitsev tuleb. Pildil on tänane magustoit :)

Marina-Maire N.
postitatud 28.07.2023 23:01

Minu lemmik....

Merle K.
postitatud 31.07.2023 09:08

Pean tunnistama, et mul on natuke kõrini Brita koogist.

Anneli S.
postitatud 07.09.2023 21:10

Minu kook: