1 kg erinevaid metsaseeni - nt
maitake seeni, šiitake seeni või austerservikuid või kukeseeni või väikesi puravikke või pruune šampinjone või musti torbikseeni või mürkleid
5 dl külmpressitud oliiviõli
1 tl piment d’espelette tšillipulbrit
3 sl šerriäädikat
soola ja musta pipart
Vahetult enne valmistamist loputa seened vajadusel. Eemalda puised seenejalad, puhasta seened ja lõika väiksemateks tükkideks (väikesed seened jäta terveks, suuremad lõika tükkideks või viiludeks). Kokku peaks puhastatud seeni olema umbes 2,5 liitrit.
Pane oliiviõli, loorberileht, tüümianioksad, rosmariin ja Piment d'Espelette suurde potti ning tõsta pott keskmiselt tugevale kuumusele. Pane pott tulele ning kuumuta õli 76 C (kasuta termomeetrit!).
Pane puhastatud seened potti, sega kergelt läbi ning kuumuta aeg-ajalt õrnalt segades, kuni õli on taas saavutanud 76C. Hoia kuumust 5 minutit.
Siis keera tuli kinni ning sega juurde äädikas ning maitse järgi soola-pipart. Lase seentel 45 minutit maitsestuda, siis tõsta seened koos õli ning ürtidega säilituspurki. Seened säilivad kinnises nõus külmkapis kuni kuu aega.
Serveeri seeni soojalt ehk siis enne serveerimist kuumuta uuesti läbi.
"Mushroom Conserva" retsept on pärit USA koka Thomas Kelleri raamatust "Ad Hoc at Home", Nami-Namisse jõudis selle blogi kaudu. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Thomas Kelleri seenehoidis
USA tippkoka Thomas Kelleri viis metsa- ja kultuurseente lühiajaliseks hoidistamiseks.